Η χρηματιστηριακή πτώση που περιμέναμε, δυστυχώς ήρθε. Όμως, δεν είμαστε σίγουροι ότι έχει ολοκληρωθεί, καθώς ούτε θεμελιωδώς υπάρχει κάτι που ανατρέπει το σερί αρνητικών ειδήσεων των προηγούμενων εβδομάδων ούτε η τεχνική ανάλυση έχει δώσει ακόμη καθαρό σήμα αντιστροφής τάσης.

Όμως, υπάρχουν καποιες ενδείξεις που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η πτώση του Οκτωβρίου, που ξεκίνησε όπως εκτιμήσαμε, είτε ολοκληρώθηκε, ή είναι κοντά στην ολοκλήρωση της σε ότι αφορά τις βασικές αγορες. Οι εξελίξεις ευνοούν μονο τις μεγαλες αγορές και μονο βραχυπρόθεσμα.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα 70-80 δολαρίων, αποτελεί  παράγοντα που ίσως μεσοπρόθεσμα να δώσει κάποια ωθηση στην ανάπτυξη μεγαλων κρατων οπως ΗΠΑ(χαμηλο κόστος ενέργειας), αλλα αποτελεί αμεσα ανησυχητικό παράγοντα, καθώς υπονοεί χαμηλή ζητηση παγκοσμίως. Δεν ειναι τυχαίο ότι αυξήθηκαν σημαντικά τα αποθέματα πετρελαίου, αρα η παραγωγη ειναι σχετικά μειωμένη σε σχεση με οτι αναμένονταν.

Αντίθετα, θα βλέπαμε αυξημένους κινδύνους για περιφερειακές αγορές, αν οχι και για κάποιες βασικές αγορές έξω απο τον άξονα ΗΠΑ –ΕΕ. Ακόμη και βασικές οικονομίες όπως η Αγγλική και Κινέζικη έχουν χαμηλότερες προσδοκίες ανάπτυξης για το 2015, που προιδεάζουν για υποχώρηση τιμών σε βασικες χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως, αλλα κυρίως σε περιφερειακές αγορές. Ηδη κίνδυνοι αρχισαν να εμφανίζονται ξανά σε περιφερειακές αγορές όπως της Αργεντινής, ενώ τα επιτόκια μακροχρόνιων ομολόγων αυξηθηκαν σημαντικά και στην πατρίδα μας.

Τα παραπάνω, συμπληρώνουν το παζλ, και προοιωνίζουν για άμεση υποχώρηση πολλών περιφερειακών αγορών στο επόμενο διάστημα ,ως αποτέλεσμα ασυμμετρων κινδύνων (συναλλαγμα, επιτόκια, χαμηλοτερη ανάπτυξη σε τριτες χωρες). Οι επενδυτές ισως εγκαταλειψουν άμεσα αγορές όπως της Ρωσίας και Λατινικής Αμερικής, καθώς θα επηρεαστούν αρνητικά απο τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και την επιβραδυνση. Αντίθετα, θα συσπειρωθούν στις μεγάλες αγορές, όπως ΗΠΑ και Ευρωπαική Ενωση, όπου τα μακροοικονομικά αναμένεται να διατηρηθούν ή να βελτιωθούν οριακα.

Παρά, πάντως, το μπαραζ αρνητικών ειδήσεων, παραμένουμε αισιόδοξοι για επενδυτικό ορίζοντα 6 μηνων τοσο στην Ελληνική αγορά, όσο και στις μεγάλες ξένες αγορές. Ειναι πιθανόν, οι τιμές στο διάστημα των επομένων μηνών να δώσουν διψηφια απόδοση στις μεγαλες ξενες αγορές, καθως η αγορά εχει κουραστει απο τις αρνητικές ειδήσεις και η παραμικρή θετική ειδηση θα επετρεπε ολιγόμηνη άνοδο και νεα υψηλά. 

Μετά την μεσοπρόθεσμη αυτη περίοδο θα ευνοούνταν τα ομόλογα, ιδιαίτερα λογω του προγράμματος επαναγοράς της Ευρωπαικής Κεντρικής Τραπεζας, που στοχευει σε χαμηλότερο κοστος δανεισμού σε μακροπρόθεσμη βαση, και φυσικα οδηγει σε υπεραποδόσεις οσους εχουν ομόλογα μεσαιας προς μεγαλη διάρκεια.
 

Facebook Comments