Χαμηλών τόνων η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. και με τις συναλλαγές να σταθεροποιούνται λίγο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ. Η αγορά φαίνεται ότι τηρεί στάση αναμονής ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διαδικασία η οποία, μαζί με τις αυξήσεις κεφαλαίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαϊου.

Σύμφωνα με κορυφαίους Έλληνες διαχειριστές, «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί μία πραγματικότητα. Οι τράπεζες θα βρουν σταδιακά το δρόμο τους και ευχή όλων είναι να αρχίσει να αποκαθίσταται η ρευστότητα στην αγορά». 

Από εκεί και πέρα, οι αποκρατικοποιήσεις, η πώληση των λεγόμενων «ασημικών» δεν τυγχάνει και του μεγαλύτερου διεθνούς ενδιαφέροντος, που σημαίνει ότι οι ξένοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την Ελλάδα, σχολιάζουν άλλοι παράγοντες της αγοράς, με αιχμή τη μία και μοναδική έγκυρη προσφορά για τον ΟΠΑΠ. Ο λόγος που οι ξένοι δεν επένδυσαν στον Οργανισμό είναι αφενός οι δικαστικές εμπλοκές σχετικά με την τεχνική υποστήριξη των παιγνίων του ΟΠΑΠ, αφετέρου η υψηλή φορολογία, περίπου 30% επί των μεικτών κερδών που επέβαλε η κυβέρνηση.   Η μία και μοναδική έγκυρη προσφορά ήταν αυτή της Emma Delta, με το ΤΑΙΠΕΔ να ζητεί τη βελτίωσή της μέχρι την Πέμπτη. Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία των PPF, Γ. Μελισσανίδη, Λοτομάτικα και Κοπελούζου κατέθεσαν περί τα 622 εκατ. ευρώ, όταν η χρηματιστηριακή αξία διαμορφώνεται περί τα 700 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες για τον ΟΠΑΠ διαμορφώθηκαν την Τρίτη σε 3,95%, στα 6,80 ευρώ.

Πτώση 21,30% για τη μετοχή της Eurobank, που έκλεισε στα 0,1810 ευρώ. Αφενός υπάρχει αβεβαιότητα για την μετά ΤΧΣ εποχή, αφετέρου, το free float της τράπεζας είναι πολύ μικρό, μόλις 10%, αφού σχεδόν το 85% κατέχει η Εθνική Τράπεζα. Πτώση 2% για την Εθνική, με κλείσιμο στα 0,5880 ευρώ και με τη διοίκηση της τράπεζας να καταβάλει προσπάθεια εξεύρεσης του 10%. Μικρές ήταν οι απώλειες για την Πειραιώς, που υποχώρησε στα 0,226 ευρώ και την Alpha, στα 0,98 ευρώ. Οι δύο τράπεζες είναι και οι πιο έτοιμες, σύμφωνα με την αγορά, για την κάλυψη του 10%.

Πλέον, μετά την αναστολή  διαπραγμάτευσης της Coca Cola, άλλαξαν οι συσχετισμοί στις κεφαλαιοποιήσεις, οπότε και στη διαμόρφωση των τιμών. Την πρώτη θέση της Coca Cola, που είχε κεφαλαιοποίηση σχεδόν 6,7 δις. ευρώ, παραλαμβάνει ο ΟΤΕ με 3,048 δις. ευρώ. Ακολουθούν ΕΛΠΕ με 2,5 δις. ευρώ, ΟΠΑΠ με 2,169 δις. ευρώ, ΔΕΗ με 1,589 δις., Τιτάν με 1,1 δις. ευρώ και Folli Follie με 1 δις. ευρώ. Καμία τράπεζα δεν έχει κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δις. Επίσης, από τις τράπεζες την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση έχει η Εθνική με 721 εκατ. ευρώ και την τελευταία η Eurobank με 100 εκατ. ευρώ.

Εντολές αγορών βγήκαν στη Βιοχάλκο, που έκλεισε με κέρδη άνω του 4,5%, στα 4,58 ευρώ. Η μετοχή ευνοείται από την καλή πορεία της θυγατρικής ΣΩΛΚ, η οποία ανέλαβε νέες δουλειές στο εξωτερικό. Κέρδη σχεδόν κατά 4% για την Folli Follie, καθώς σήμερα έγινε γνωστό ότι πέρασε και τυπικά στην Ελβετική Dufry ο έλεγχος των ΚΑΕ. 

Facebook Comments