Έως τις 3 Σεπτεμβρίου η απόφαση για Aegean - Olympic Air

MarketNews

 Έως τις 3 Σεπτεμβρίου η απόφαση για Aegean - Olympic Air   , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

«Σε βάθος έρευνα» για την πρόταση εξαγοράς των Ολυμπιακών Αερογραμμών (Olympic Air) από την Aegean Airlines άνοιξε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στους καταναλωτές η ιδιαίτερα ισχυρή θέση που θα κατέχει το προτεινόμενο σχήμα στην αγορά.

«Η Κομισιόν έχει ανησυχίες ότι η [εν λόγω] συναλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών και χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες σε αρκετά εσωτερικά δρομολόγια, [...] όπου το συνενωμένο σχήμα θα έχει ένα μονοπώλιο ή εναλλακτικά μία ισχυρή θέση στην αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά μέσω ανακοίνωσής της η Επιτροπή.

Η Κομισιόν σημειώνει ωστόσο ότι η «σε βάθος έρευνα δεν προδικάζει το αποτέλεσμα» της εξέτασης.

Η οριστική απόφαση για το εάν η προτεινόμενη συγχώνευση Aegean-Ολυμπιακής, αξίας 72 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί ένα «σημαντικό εμπόδιο στον αποτελεσματικό ανταγωνισμό» εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ληφθεί εντός 90 εργάσιμων ημερών, δηλαδή έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

«Έχουμε το καθήκον να βεβαιώσουμε ότι οι έλληνες επιβάτες και άνθρωποι π[ου επισκέπτονται την Ελλάδα μπορούν να ταξιδεύουν με ανταγωνιστικές τιμές εισιτηρίων ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των δύσκολων οικονομικών εποχών», δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 η Κομισιόν απέρριψε τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, κρίνοντας ότι το προϊόν της ένωσης θα μπορούσε να επιβάλλει συνθήκες μονοπωλίου στην ελληνική αγορά.

Παρά ταύτα, τον Φεβρουάριο η Aegean ζήτησε από την Επιτροπή να επανεξετάσει το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο αερογραμμών.

Κύκλοι της Aegean υποστηρίζουν ωστόσο ότι, όπως και στην πρώτη πρόταση εξαγοράς έτσι και σε αυτή, το νέο σχήμα θα ήταν διατεθειμένο να κρατήσει σταθερή την τιμολογιακή πολιτική για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ναύλοι της Aegean έχουν μειωθεί κατά 25% την τελευταία τριετία.