Η Γερμανία θέλει η Βρετανία να παραμείνει ένα «ενεργό και δεσμευμένο» μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί την γενική αρχή της ελεύθερης μετακίνησης ευρωπαίων πολιτών εντός της Ε.Ε., όπως δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Επαφίεται στη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τι ρόλο θέλει να παίξει στο μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σχολίασε ο κ. Ζάιμπερτ, προσθέτοντας πως η κ. Μέρκελ έχει καταστήσει σαφές ότι «η γενική αρχή της ελεύθερης μετακίνησης στην Ε.Ε. δεν είναι διαπραγματεύσιμη».

Δίνοντας πάντως ένα ίχνος συμβιβαστικής κίνησης, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση έχει και η ίδια συμφέρον να δει την αντιμετώπιση «τυχόν κατάχρησης» του συστήματος ελεύθερης μετακίνησης εργαζόμενων, όπως υπογράμμισε πως η ίδια η αρχή δεν πρέπει να αμφισβητείται.

Τα σχόλια του κ. Ζάιμπερτ έρχονται στον απόηχο του πολύκροτου δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που θέλει την κ. Μέρκελ να είναι διατεθειμένη να δεχτεί ακόμα και έξοδο του Λονδίνου από την Ε.Ε., παρά να δεχτεί τα βρετανικά σχέδια για περιορισμό του δικαιώματος μετανάστευσης ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Ζάιμπερτ πάντως αποσαφήνισε πάντως πως το Βερολίνο δεν εξετάζει «υποθετικά» σενάρια για τυχόν έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Ο Συντηρητικός βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί το πλαίσιο υπό το οποίο η Βρετανία θα παραμείνει στην Ε.Ε., έχοντας μάλιστα υποσχεθεί πως αν επανεκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές του 2015 θα οργανώσει δημοψήφισμα με ζητούμενο την παραμονή ή έξοδο από την ενωμένη Ευρώπη.

Έχει μάλιστα καταστήσει σαφές πως η ελευθερία μετακίνησης πολιτών «είναι στην καρδιά τις στρατηγικής επαναδιαπραγμάτευσης για την Ευρώπη».

Facebook Comments