ΕΛΔΟ: Ο νεοσύστατος οργανισμός που μέσα σε ένα μήνα πέρασε από την γκρίζα αφάνεια, στο εκτυφλωτικά φωτισμένο προσκήνιο.

Για να ξέρουμε τι λέμε σ αυτή την κωμικοτραγική χώρα, όταν στις 18 Μαρτίου παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα ο ΕΛΔΟ, είναι ζήτημα αν αφιερώθηκαν 1-2 λεπτά τηλεδημοσιότητας και κάποια άχρωμα μικρά άρθρα για τον οργανισμό αλλά και για τον επικεφαλής του τον δρ Σταμάτη ( Tom) Κριμιζή έναν ακαδημαϊκό, λαμπρό επιστήμονα, αναγνωρισμένο παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες….

Ο ίδιος είχε πει εκείνες τις ημέρες «Είμαστε από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης χωρίς διαστημικό οργανισμό και έχουμε ήδη χάσει παρά πολλές ευκαιρίες» επισημαίνοντας ότι θα προκύψουν «αναρίθμητες ωφέλειες καθώς η διαστημική δραστηριότητα στην οικονομία ανά τον κόσμο εκτιμάται περί τα 300 δισ. εκ. δολάρια ετησίως». Όταν λοιπόν ανέλαβε τον ΕΛΔΑ, το πανελλήνιο….αγρόν ηγόραζε, και μόνον δύο κατηγορίες σχολίων είχαν μια κάποια τύχη: Αυτά που  χλεύαζαν τα διαστημικά μας καμώματα κι αυτά που έβλεπαν ήδη το ελληνικό Cape Canaveral. Δεν χρειάζεται να διευκρινήσω ότι οι μεν ήταν αντιπολιτευόμενοι και οι δε συμπολιτευόμενοι. Πάντως επαναλαμβάνω ότι η κοινή γνώμη στη συντριπτική της πλειοψηφία ούτε για τα 300δις παγκοσμίως  είχε ακούσει ούτε κατάλαβε ή νοιάστηκε για το διαστημικό μας πρόγραμμα. Μέχρι που ο δρ Κριμιζής τα βρόντηξε με μια αιχμηρότατη επιστολή και φυσικά έβγαλε τον ΕΛΔΟ από την αφάνεια.

Νάναι καλά λέω εγώ, διότι με ρώτησε χθες ταξιτζής τι γνώμη έχω για το θέμα κι αν αυτοί οι δορυφόροι που λένε, υπάρχουν πράγματι ή είναι …..φούμαρα και λαμογιές.

Νάναι καλά λέω εγώ, διότι ξύπνησε η αντιπολίτευση και ενδιαφέρθηκε για το ποιος θα διαχειριστεί τα μελλοντικά 40εκ  ενός οργανισμού που μέχρι χθες προκαλούσε ειρωνικά γελάκια.

Νάναι καλά λέω εγώ, διότι μάθαμε για μικροδορυφόρους για ελληνικά Πανεπιστήμια, για λαμπρούς νέους επιστήμονες και για εφαρμοζόμενες νέες τεχνολογίες στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Νάναι καλά λέω εγώ που είχα παρακολουθήσει το 2010 την βράβευση του στο Καποδιστριακό, διότι αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει με το τεράστιο ειδικό του βάρος -ψάξτε να δείτε στο διαδίκτυο στα αγγλικά τις δεκάδες αναφορές στα επιτεύγματα του- να αναδείξει τον ΕΛΔΟ ως παράδειγμα της Ελλάδας του αύριο, το έκανε δια της παραιτήσεως του. Ψάξτε -αν δεν με πιστεύετε- στο διαδίκτυο στα ελληνικά, για τον δρ Κριμιζή και θα έχετε 40 σελίδες τη μία πίσω από την άλλη με τα δημοσιεύματα της παραίτησης του. Αυτοί είμαστε κι αυτοί θα μείνουμε!

Δεν ξέρω τι διαμείφθηκε ανάμεσα στον ίδιο και τον ΓΓ του Υπουργείου ούτε σκοπεύω να μάθω διότι εξ ορισμού, έτσι στα τυφλά όπως λέμε, είμαι με αυτόν που κουβαλά δεκαετίες κορυφαίας επιστημονικής και έμπρακτης προσφοράς στην ανθρωπότητα. Εικάζω ότι γι αυτό ακριβώς επελέγη από τον Υπουργό και γι αυτό ακριβώς ανέλαβε, για να προσφέρει. Εικάζω επίσης ότι κάθε περαστικός πλην σώφρων πολιτικός προϊστάμενος ΓΓ, θα σεβόταν το μέγεθος Κριμιζή ακόμη κι αν δεν συμφωνούσε μαζί του ή για λόγους πολιτικής ευφυίας θα σεβόταν την επιλογή του Υπουργού του αντι να αφήσει να εξελιχθεί ένα πρόβλημα, σε κρίση.

Ξέρω όμως τη συνέχεια: Ο νέος Πρόεδρος, Κύπριος αυτή τη φορά, που έχει μια εντελώς διαφορετική πορεία σε άλλο πεδίο, γνωστός από το πρόγραμμα Hellas sat, ξεκίνησε μεν με το αριστερό, πολύ γρήγορα όμως έγινε γνωστό ότι οι κοινωνικοπολιτικές αντιλήψεις του είναι θρησκοληπτικά δεξιόστροφες και σαφώς αντιευρωπαϊκές. Αυτά τα μάθαμε πρώτα και μετά πολλών σχολίων φυσικά από αντιπολιτευόμενη σκοπιά. Από τη συμπολιτευόμενη έπεσε σιγή ιχθύος διότι τι να πει κανείς για τον….. Άγιο Πορφύριο που έκανε θαύματα με το πρόγραμμα Hellas sat;   

Πάλι όμως το ερώτημα παραμένει: Αυτή είναι η πραγματική διάσταση του θέματος ή αν διαθέτει ναι/όχι τις ικανότητες να είναι επικεφαλής του ΕΛΔΟ; Αλλά πιστέψτε με, κανείς εξ όσων ξύπνησαν και φωνάζουν σήμερα δημόσια  δεν ενδιαφέρεται για το διαστημικό πρόγραμμα. Δεν φτάνουν ως εκεί, μέχρι το καφενείο των αναγνωστών, τηλεθεατών ή ψηφοφόρων τους φτάνουν ….

Facebook Comments