Την δίαψευσή του στα ελληνικά δημοσιέυματα που ανέφεραν ότι στην ατζέντα του αυριανού Eurogroup θα συζητηθεί το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος, εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η συμφωνία για την επόμενη ημέρα έως το τέλος του έτους, κοινοποίησε ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γερούν Νταισελμπλουμ στην “Κ” μέσω της εκπρόσωπου τύπου του, Σιμόν Μπουατέλ.

“Το θεμα της παρατασης του υφιστάμενου προγραμματος δεν θα συζητηθεί αύριο. Στο αυριανό Eurogroup θα γίνει μία πρωτη συζήτηση για τις επιλογες που έχει η Ελλάδα με την λήξη του τωρινού προγράμματος στο τέλος του έτους.”, τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα, με αφορμή τα ίδια δημοσιεύματα, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε με τον κ. Ντάισελμπλουμ και το υπουργείο ανακοίνωσε το εξής:

“Ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Eurogroup, ο  οποίος αποσαφήνισε ότι δεν έκανε καμία αναφορά για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά αντίθετα για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα. Όσοι, συνεπώς, οικοδομούν σενάρια σε λανθασμένη βάση, προκαλούν ζημία στον τόπο.”

Γιούνκερ: Να παραταθεί η παραμονή της Task Force στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, στην πρώτη συνάντηση της καινούργιας Επιτροπής υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων να παραταθεί η παραμονή της Task Force στην Ελλάδα, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.

Υπενθυμίζεται ότι η Task Force συγκροτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2011 για να προσφέρει το συντονισμό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος τεχνικής βοήθειας για την Ελλάδα και για την υποστήριξη της ολοκλήρωσης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.

Nωρίτερα:

Το ενδεχόμενο συνέχισης του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα προβλέπεται ότι θα συζητηθεί στο Eurogroup της Πέμπτης, σύμφωνα με το έγγραφο της ημερήσιας διάταξης που διένειμε ο επικεφαλής του συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν την πορεία εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος, χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση.

Επισημαίνεται ότι η τρόικα θα επιστρέψει σύντομα στην Αθηνά, ενώ σημειώνεται ότι τα 5,4 δισεκατομμύρια της επόμενης δόσης στήριξης από Ευρώπη και ΔΝΤ θα καταβληθούν μόνο μετά από θετική αξιολόγηση της τρόικα για την εφαρμογή του μνημονίου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, νέο θέμα δημοσιονομικού κενού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015 εγείρει η τρόικα, καθώς προσμετρά τις φορολογικές ελαφρύνσεις τις οποίες έχει ήδη ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση.

Εκτιμά επίσης ότι δύσκολα θα επιτευχθεί ο ρυθμός ανάπτυξης 2,9% λόγω των αβεβαιοτήτων στην παγκόσμια οικονομία.

«Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού», δήλωσε το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, επισημαίνοντας ότι «το να βγούμε από το μνημόνιο δεν μας επιτρέπει να μην προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις».

Facebook Comments