Υπό τη σκιά των προτάσεων νόμου κομμάτων για αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο, εξετάζεται σήμερα από το Eurogroup η πιθανότητα εκταμίευσης της έκτης δόσης του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής.

Ο υπουργός οικονομικών μεταβαίνει σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες και ευελπιστεί ότι οι συνάδελφοι του στο Eurogroup θα κρίνουν θετικά τη συμμόρφωση της Κύπρου με το προαπαιτούμενο.

Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε στη StockWatch ότι είναι με βάσιμες προσδοκίες που μεταβαίνει στις εργασίες του Eurogroup.

Αναμένει, είπε, από τη σύνοδο να ανάψει το πράσινο φως για την παραχώρηση της δόσης, η εκταμίευση της οποίας αναστάληκε, λόγω της αναφοράς του προέδρου στο ανώτατο δικαστήριο τεσσάρων νομοθετημάτων, που ψήφισε η βουλή και τα οποία περιείχαν πρόνοιες οι οποίες με βάση την απόφαση του δικαστηρίου ήταν αντισυνταγματικές.

«Θα τονίσω», πρόσθεσε, «ότι οι λόγοι που αναστάληκε η εκταμίευση της δόσης εξέλειπαν, καθώς το προαπαιτούμενο σε σχέση με τις εκποιήσεις έχει εκπληρωθεί και ότι το οικονομικό πρόγραμμα για την Κύπρο θα πρέπει να συνεχίσει κανονικά».

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμηνύεται ότι το Eurogroup θα προσεγγίσει το όλο θέμα θετικά, μετά και την απόφαση του ανωτάτου, ανάβοντας πράσινο φώς για εκταμίευση της δόσης.

«Η ψήφιση του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων αποτελούσε προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης και αυτή η προϋπόθεση έχει εκπληρωθεί, ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε άλλες προτάσεις νόμου έχουν καταθέσει κόμματα», παρατήρησε.

Σημείωσε ότι και τα τρία κλιμάκια της τρόικας μέσα από την ανάλυση δεδομένων την οποία έχουν καταθέσει στο Eurogroup για λήψη απόφασης για την Κύπρο, ευνοούν την αποδέσμευση της δόσης.

Στις τάξεις των διεθνών πιστωτών, όμως, επικρατεί η άποψη, ότι η εμμονή κομμάτων της αντιπολίτευσης να αξιώνουν μέσω προτάσεων νόμου να ανασταλεί η ισχύς του νόμου περί εκποιήσεων, ενδεχομένως να προκαλέσει υποτροπή σε πολιτικό επίπεδο.

Στην ανάλυση κινδύνων που έχουν θέσει ενώπιον του Eurogroup, οι διεθνείς δανειστές επισημαίνουν το ενδεχόμενο η νομοθετική εξουσία στην Κύπρο, με μία πλειοψηφία στην ολομέλεια του Σώματος, να προβεί σε ανατροπή των δεδομένων. Στην μία τέτοια περίπτωση, τόνιζαν, η τρόικα θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναστείλει εκ νέου τη δόση.

Ανώτατη πηγή στο υπουργείο οικονομικών επεσήμανε στη StockWatch ότι κι αν ακόμη δεν εκταμιευτεί η δόση πριν τα μέσα Δεκεμβρίου, δεν θα αντιμετωπιστεί πρόβλημα στάσης πληρωμών.

Υπέδειξε ωστόσο ότι αν παραταθεί η αναστολή της εκταμίευσης της δόσης μέχρι το Φεβρουάριο του νέου έτους, τότε το κράτος θα έχει πρόβλημα σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις του προς τους εργοδοτούμενους του, που είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και στην παραχώρηση συμβατικών επιδομάτων και συντάξεων.
 

Facebook Comments