Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας υπερασπίστηκαν χθες το ρωσικό ρούβλι, τονίζοντας ότι δεν δικαιολογείται η εξασθένησή του από τα στοιχεία της ρωσικής οικονομίας.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για το ρωσικό ΑΕΠ, προβλέποντας στασιμότητα της οικονομίας το 2015 εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων και της υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου.

Μετά την παρέμβαση Πούτιν που δήλωσε χθες πεπεισμένος ότι θα σταματήσει η κερδοσκοπία κατά του ρουβλίου το ρωσικό νόμισμα ενισχυόταν κατά 2,34%. Η περασμένη εβδομάδα ήταν η χειρότερη για το ρούβλι τα τελευταία 11 χρόνια, καθώς υποχώρησε κατά 7,8% έναντι του δολαρίου.

Από το Πεκίνο ο κ. Πούτιν υποβάθμισε χθες την εξασθένηση του ρουβλίου, λέγοντας ότι «δεν συνδέεται» με κανέναν τρόπο με την απόδοση της ρωσικής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ενέργειες της ρωσικής κεντρικής τράπεζας θα «εξομαλύνουν» την αγορά και ότι «θα τιμωρήσουν τους κερδοσκόπους».

Την Παρασκευή η ρωσική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι επισπεύδει τη μετάβαση σε καθεστώς ελεύθερης διακύμανσης, θέτοντας ημερήσιο όριο παρεμβάσεων μόλις 350 εκατομμύρια δολάρια, όταν στη διάρκεια μόνο του Οκτωβρίου υπολογίζεται ότι πούλησε 30 δισ. δολάρια στην προσπάθειά της να προστατεύσει το ρούβλι από την υποτίμηση.

Χθες, η διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα δήλωσε ότι θα περιορίσει προσωρινά το ποσοστό ρευστότητας που παρέχει στις εμπορικές τράπεζες εξαιτίας των κερδοσκοπικών επιθέσεων. Το καθεστώς ελεύθερης διακύμανσης του νομίσματος θα αρχίσει να ισχύει από την αρχή του 2015. Από τις 28 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν από την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, το ρούβλι έχει υποχωρήσει κατά 21% έναντι του δολαρίου σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Εν τω μεταξύ η αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων για τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας αποτελεί τη σαφέστερη αναγνώριση από την πλευρά της Μόσχας των σοβαρών επιπτώσεων που έχουν στη ρωσική οικονομία οι δυτικές κυρώσεις. Η κεντρική τράπεζα αναγνώρισε χθες ότι η ρωσική οικονομία πιθανότατα θα παραμείνει στάσιμη το 2015 και μετέθεσε κατά ένα χρόνο, το 2017, την επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 4%.

Συμφωνία με την Κίνα

Δεύτερη γιγάντια οικονομική συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου υπέγραψαν την Κυριακή στο Πεκίνο οι ηγέτες Ρωσίας και Κίνας. Η επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας σπρώχνει τον κ. Πούτιν να επισπεύσει το κλείσιμο συμφωνιών στην προσπάθειά του να μην εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή αγορά. Η προκαταρκτική συμφωνία-πλαίσιο που υπέγραψαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ προβλέπει την προμήθεια μέχρι και 30 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως για περίοδο 30 ετών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ εκτίμησε ότι μεσοπρόθεσμα η Gazprom θα μπορούσε να προμηθεύει την Κίνα με 60-100 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (τον χρόνο). Αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα συμφωνία θα αποφέρει στη Ρωσία έσοδα 400 δισ. δολάρια. Με βάση τις δύο συμφωνίες, η Κίνα θα καλύπτει το 2020 το 17% των αναγκών της από τη Ρωσία και θα αντικαταστήσει τη Γερμανία ως τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά του ρωσικού φυσικού αερίου.

 

Facebook Comments