Όπως είναι ήδη γνωστό, στις 30 Νοεμβρίου οι Ελβετοί θα κληθούν να ψηφίσουν για ένα θέμα νομισματικής πολιτικής και συγκεκριμένα για το χρυσό της Ελβετίας. Πιο αναλυτικά, οι Ελβετοί θα κληθούν να δώσουν απάντηση σε τρία ερωτήματα: 1) Επαναπατρισμός του χρυσού που ανήκει στην Ελβετία από ξένα θησαυροφυλάκια (κυρίως στη Νέα Υόρκη), 2) απαγόρευση πωλήσεων χρυσού από την κεντρική τράπεζα (SNB) και 3) αύξηση στο 20% του χρυσού στο σύνολο των αποθεματικών της SNB (πάνω από 500 δισ. φράγκα σήμερα).
 

Η κίνηση αυτή γίνεται για να προσθέσει μεγαλύτερη αξιοπιστία στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αλλά και για να άρει την όποια δυσπιστία υπάρχει από τους Ελβετούς για την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική. Στην ίδια ενέργεια (χωρίς δημοψήφισμα) είχε προχωρήσει και η Γερμανία αλλά και η Ολλανδία.

Η SNB ήρθε σε δύσκολη θέση μετά την υιοθέτηση του floor στην ισοτιμία EUR/CHF στα 1,2000. Όπως αποδείχθηκε, η SNB δεν κατάφερε να υπολογίσει ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες θα συνέχιζαν να είναι ευνοϊκές για το φράγκο με αποτέλεσμα να βρεθεί προ εκπλήξεως. Για να μπορέσει να διατηρήσει τη στήριξη μην παρεμβαίνοντας άμεσα, πουλούσε χρυσό (σε φράγκα) και αγόραζε ευρώ προκειμένου να ασκεί πιέσεις στο φράγκο. Το αποτέλεσμα ήταν ο χρυσός από το 30% των αποθεματικών της SNB να βρεθεί στο 7,5% καθιστώντας την SNB ιδιαίτερα ευάλωτη.

Προκειμένου να γίνει εφικτός ο στόχος για 20% και δεδομένης της ετήσιας παραγόμενης ποσότητας, η SNB θα πρέπει να αγοράζει 1.800 τόνους ετησίως για τα επόμενα 5 χρόνια, όταν η παραγωγή για το 2013 ήταν 2.982 τόνους.

Εδώ όμως προκύπτει ένα ακόμα πρόβλημα. Για να αγοράσει χρυσό θα πρέπει να αντικαταστήσει κάτι άλλο από τα αποθεματικά της. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα από την SNB, με το 45% να είναι ευρώ εξαιτίας των αγορών για τη διατήρηση του 1,2000 είναι λογικό ότι θα πουλήσει ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση η SNB θα μπει στο παιχνίδι των κερδοσκόπων και το floor στα 1,2000 θα καταρρεύσει.

Κρύβει άραγε κάποιο άσσο στο μανίκι της η SNB;

Facebook Comments