Η «εγγραφολογία» συνεχίζεται, αλλά το κλίμα βαραίνει στις συνομιλίες για την Ελλάδα, είναι ο τίτλος ανταπόκρισης των «Financial Times» από τις Βρυξέλλες, στον απόηχο της υποβολής των νέων ελληνικών προτάσεων από την ελληνική πλευρά.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας, Πιτερ Σπίγκελ, αναφέρει ότι ακόμα μια πρόταση της τελευταίας στιγμής από την Ελλάδα απορρίφθηκε ως ελλιπής από τους πιστωτές, σε μια διαδικασία βαρετά γνώριμη, τόσο ώστε η Κομισιόν να την ονομάζει «εγγραφολογία».

Ωστόσο, γράφει, η τελευταία ανταλλαγή εγγράφων είχε μία κρίσιμη διαφορά: το κλίμα της συγκρατημένης αισιοδοξίας παραχωρεί γρήγορα τη θέση του στον φόβο και την καχυποψία. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι αυτή τη φορά δεν υπήρχαν κατ ιδίαν διαβεβαιώσεις ότι εν τέλει θα ολοκληρωθεί μια συμφωνία.

Μάλιστα, επισημαίνει πως αξιωματούχοι από όλους τους θεσμούς ανησυχούν ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει επικίνδυνα λανθασμένους υπολογισμούς, παρατείνοντας εσκεμμένα ως το τελευταίο λεπτό τις διαπραγματεύσεις και θεωρώντας ότι οι πιστωτές θα δειλιάσουν στο τέλος και θα συμφωνήσουν σε ελάφρυνση χρέους και νέα χρήματα διάσωσης, με λίγους όρους.

Αξιωματούχος ανέφερε στους FT ότι οι πιστωτές δε θα υποχωρήσουν και σχολιάζει ότι η Αθήνα δεν κατανοεί πως πλέον δε βρισκόμαστε στο 2012, όταν οι Ευρωπαίοι ήταν διατεθειμένοι απλώς να ρίξουν χρήμα για να μπαλώσουν το πρόβλημα.

Facebook Comments