Εξαιρετικά ρευστή είναι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Nomura, η οποία ανεβάζει στο 70% τις πιθανότητες να υπάρξουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

Σε ανάλυσή της η Nomura επισημαίνει ότι τρεις είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα:
α) η αξιολόγηση της τρόικας
β) οι όροι της επόμενης φάσης του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας
γ) η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με την Nomura, όσον αφορά την τρέχουσα επανεξέταση, η ελληνική κυβέρνηση καλείται ακόμα να κλείσει τα περισσότερα από τα ανοιχτά θέματα του προγράμματος μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου όταν και θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup.

Ως προς το νέο πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται τώρα γύρω από το πλαίσιο μιας ενισχυμένης προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον μόνιμο μηχανισμό της Ευρώπης, του ESM.

Η παρουσία του ΔΝΤ στο νέο σύστημα παραμένει ένα βασικό θέμα της διαπραγμάτευσης, μαζί με τους όρους σχετικά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη νέα δανειακή σύμβαση και, ενδεχομένως, ζητήματα όπως η διάρκεια και η συχνότητα των ελέγχων.

Βασικό σενάριο σε αυτόν το παράγοντα, η Nomura αναμένει να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Αυτό οφείλεται στα κενά, καθώς και η ανάγκη για μια καλύτερη “συμφωνία-πακέτο” από τους δανειστές της Ευρωζώνης. Κατά την άποψη της Nomura, οι καθυστερήσεις μπορεί να αναβάλουν μια τελική συμφωνία μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Στην καλύτερη περίπτωση, η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει ορισμένα στοιχεία ελάφρυνσης χρέους ή/και χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, καθώς και ηπιότερη συμμετοχή του ΔΝΤ. Επίσης, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επιτυχούς προεδρικής εκλογής.

Αναφορικά με το μέγεθος της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, η Nomura δεν επιχειρεί να προχωρήσει σε εκτιμήσεις, καθώς επισημαίνει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το ύψος του χρηματοδοτικού κενού.

Το χρηματοδοτικό κενό θα καθοριστεί εν καιρώ, με τη Nomura να επισημαίνει ότι οποιαδήποτε εκτίμηση είναι επισφαλής, καθώς η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Τέλος, αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις, και πάλι η Nomura εμφανίζεται επιφυλακτική.

Τα περισσότερα σενάρια λαμβάνουν ως δεδομένη μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φαίνεται να είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα, με δεδομένες τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις.

Κατά την άποψη της Nomura, το πιθανό αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών δεν θα ήταν και τόσο φιλικό για τις αγορές, όπως ήταν εκείνο στις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Ωστόσο, τα απαισιόδοξα σενάρια έχουν μειωθεί, καθώς η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται περισσότερο μετριοπαθής κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών.

Facebook Comments