Υστέρηση της τάξης των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ καταγράφεται στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο 5μηνο του έτους, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής».

Ο εκτροχιασμός στα έσοδα οφείλεται εν μέρει στην καθυστέρηση υποβολής φορολογικών δηλώσεων και αφετέρου στη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης, η οποία έχει πλήξει τα έσοδα από τον ΦΠΑ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έχουν συρρικνωθεί κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το στόχο, στοιχείο που ουσιαστικά επιβεβαιώνει την άτυπη στάση πληρωμών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές και παρόχους του.

Όπως αναφέρει μάλιστα το δημοσίευμα, η άτυπη στάση πληρωμών έχει δημιουργήσει πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που αν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου εξυπηρετούνταν κανονικά το πρωτογενές αποτέλεσμα θα ήταν ελλειμματικό κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Εντύπωση προκαλεί εν τω μεταξύ το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί επίσημα τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Μαΐου, μια εβδομάδα μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία για τη δημοσίευσή τους.

Facebook Comments