Με τον νόμο 4072/2013, εισήχθη, μεταξύ των ήδη υφισταμένων νομικών μορφών εμπορικών εταιρειών (ομόρρυθμη εταιρεία, ετερόρρυθμη εταιρεία, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, ανώνυμη εταιρεία) στο ελληνικό νομικό εταιρικό πλέγμα διατάξεων μία νέα εταιρική μορφή, η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, γνωστή ως ΙΚΕ,  μία εταιρεία που υπάγεται στης κεφαλαιουχικές, και παρουσιάζει σημαίνουσες ομοιότητες με την ΕΠΕ, αλλά παράλληλα και σημαντικές καινοτομίες.Παρακάτω αποτυπώνονται ευσύνοπτα σε μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων τα πιο σημαντικά ζητήματα αναφορικά με την ΙΚΕ.

1.Από πόσα πρόσωπα μπορεί να συσταθεί μια ΙΚΕ;

Από ένα ή και περισσότερα. Όταν η εταιρεία συστήνεται από έναν και μοναδικό εταίρο, τότε μιλάμε για Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Μ.Ι.Κ.Ε.). 

2.Ποιο είναι το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο για την σύσταση της ΙΚΕ;

Το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο για την σύσταση της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας ανέρχεται σε ένα (1) ευρώ.

3.Τι ισχύει για την επωνυμία της ΙΚΕ;

Σύμφωνα με το άρθρο 44 του ν. 4072/2013, η επωνυμία τηςιδιωτικήςκεφαλαιουχικήςεταιρείας σχηματίζεται είτε από τοόνομα ενός ή περισσότερωνεταίρωνείτε από το αντικείμενοτης επιχείρησης που ασκεί. Φανταστική επωνυμία είναι επίσης επιτρεπτή.Στην επωνυμία τηςιδιωτικήςκεφαλαιουχικήςεταιρείας πρέπει να περιέχονται σε κάθε περίπτωσηολογράφωςοιλέξεις «Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» ή η συντομογραφία «Ι.Κ.Ε.».Ενόσω η εταιρεία είναι μονοπρόσωπη, στην επωνυμία τηςσυμπεριλαμβάνονται οιλέξεις«Μονοπρόσω πη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» ή «Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.».Η επωνυμία τηςεταιρείας μπορεί να αποδίδεται ολόκληρημε λατινικούς χαρακτήρες ή σεξένηγλώσσα.Αν αποδίδεται στην αγγλική γλώσσα θα πρέπει να περιέχειολογράφωςτιςλέξεις «Private Company» ή τηνένδειξη «P.C.» και αν είναι μονοπρόσωπη τιςλέξεις «Single Member Private Company» ή «Single Member P.C.».

4.Τι ισχύει για την έδρα της ΙΚΕ;

Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία έχειτηνέδρα τηςστοδήμο που αναφέρεται στο καταστατικό της, ενώ όπωςορίζεται από την παράγραφο 2 τουάρθρου 45 του ν. 4072/2013,  είναιδυνατή η μεταφορά της καταστατικήςέδρας τηςεταιρείας σε άλληχώρα τουΕυρωπαϊκού Οικονομικού Χώρουδεν επιφέρειτηλύσητηςεταιρείας, υπό τονόροότι η χώρα αυτή αναγνωρίζειτημεταφορά και τησυνέχισητηςνομικής προσωπικότητας.

5.Ποια είναι η διάρκεια της ΙΚΕ;

Η διάρκεια της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας ορίζεται ελεύθερα από τους εταίρους στο Καταστατικό, καθώς η εταιρεία είναι ορισμένου χρόνου. Αν δεν υπάρχει στο Καταστατικό πρόβλεψη για την διάρκειά της, αυτή ορίζεται σε δώδεκα (12) έτη.

Είναι επίσης δυνατή η παράταση της διάρκειάς της μεταγενέστερα με απόφαση των εταίρων.

6.Σε τι συνίσταται η ίδρυση της ΙΚΕ;

Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία συνίσταται με πράξη ίδρυσης υπογραφόμενη από τους εταίρους αυτής, ή τον μοναδικό της εταίρο όταν πρόκειται για μονοπρόσωπη. Μέσα στην πράξη ίδρυσής της πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνεται και το Καταστατικό της.

7.Είναι απαραίτητο το Καταστατικό της ΙΚΕ να γίνει με συμβολαιογραφικό έγγραφο;

Όχι. Το Καταστατικό της ΙΚΕ μπορεί να καταρτιστεί, κατ’ επιλογή των εταίρων, είτε με συμβολαιογραφικό έγγραφο είτε με ιδιωτικό έγγραφο. Η κατάρτιση του Καταστατικού συμβολαιογραφικά είναι απαραίτητη μόνο όταν γίνεται μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων από εταίρο στην υπό σύσταση εταιρεία για την οποία απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη (π.χ. μεταβίβαση ακινήτων)

8.Τι πρέπει να Περιέχει το Καταστατικό της ΙΚΕ;

Το καταστατικό της εταιρείας πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει:

(α) το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας και την τυχόν ηλεκτρονική διεύθυνση των εταίρων,

(β) την εταιρική επωνυμία,

(γ) την έδρα της εταιρείας,

 (δ) το σκοπό της εταιρείας,

 (ε) την ιδιότητα της εταιρείας ως ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία,

 (στ) τις εισφορές των εταίρων κατά κατηγορία εισφορών (κεφαλαιακές, εξωκεφαλαιακές κλπ.) και την αξία τούτων, καθώς και το κεφάλαιο της εταιρείας,

(ζ) το συνολικό αριθμό των εταιρικών μεριδίων,

 (η) τον αρχικό αριθμό των μεριδίων κάθε εταίρου και το είδος της εισφοράς που τα μερίδια αυτά εκπροσωπούν,

 (θ) τον τρόπο διαχείρισης και εκπροσώπησηςτης εταιρείας και

 (ι) τη διάρκεια τηςεταιρείας.

Φυσικά, περαιτέρω ειδικότερες συμφωνίες των εταίρων που περιέχονται στο καταστατικό είναι ισχυρές, αν δεν προσκρούουν στονΝόμο 4072/2013.

9.Πώςγίνεται πρακτικά η σύσταση και η δημοσίευσητης ΙΚΕ;

Η ίδρυση και η δημοσίευση της ΙΚΕ γίνεται με εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ. (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) μέσω του κατά τόπον αρμοδίου Εμπορικού Επιμελητηρίου.

10.Τι έγγραφα χρειάζονται για την σύσταση της ΙΚΕ με ιδιωτικό έγγραφο;

Για την σύσταση της ΙΚΕ με ιδιωτικό έγγραφο- συμφωνητικό χρειάζονται:

(α) Το έγγραφο ίδρυσης με το Καταστατικό σε δύο (2) υπογεγραμμένα ισότυπα.

(β) Το έγγραφο ίδρυσής της σε ηλεκτρονική μορφή (ιδανικά σε usb stick).

(γ) Στοιχεία από τα οποία να προκύπτει το δικαίωμα χρήσης της έδρας της εταιρείας (κατά περίπτωση Συμβόλαιο κυριότητας, Μισθωτήριο, Υπεύθυνη Δήλωση Παραχώρησης κλπ.)

(δ) Σχετικές Δηλώσεις και Εξουσιοδότηση προς το ΓΕΜΗ, Υποδείγματα των οποίων υφίστανται στα κατά τόπον επιμελητήρια.

(ε) Δηλώσεις τύπου Μ3, Μ6, Μ7 και Μ8.

(στ) Αντίγραφα των Αστυνομικών Ταυτοτήτων των ιδρυτών

(ζ) Προκατοχύρωση της Επωνυμίας μετά από Προέλεγχο από το αρμόδιο Επιμελητήριο

(η) Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας

Τα ανωτέρω έγγραφα αρκούν στις περισσότερες περιπτώσεις για την ίδρυση της Εταιρείας. Ενδέχεται ωστόσο να απαιτηθούν επιπλέον έγγραφα ανάλογα με τον εταιρικό σκοπό.

11.Ποιος διαχειρίζεται την εταιρεία;

Την εταιρεία διαχειρίζεται ένα ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα, που καλούνται «διαχειριστής» ή «διαχειριστές». Ο διαχειριστής δεν είναι απαραίτητο να είναι και εταίρος. Σε περίπτωση περισσοτέρων διαχειριστών, οι πράξεις διαχείρισης και εκπροσώπησης διενεργούνται συλλογικά, εκτός αν το Καταστατικό προβλέπει κάτι άλλο. Η εταιρεία είναι εις ολόκληρο υπεύθυνη με την διαχείριση, ενώ ο διαχειριστής έχει υποχρέωση πίστης απέναντι στην εταιρεία.

12.Πότε λύεται η ΙΚΕ;

Η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία λύεται: (α) οποτεδήποτεμε απόφαση των εταίρων, (β) όταν παρέλθει ο ορισμένος χρόνος διάρκειας, εκτός αν ο χρόνος αυτός παραταθεί πριν λήξει με απόφαση των εταίρων, (γ) αν κηρυχθεί η εταιρεία σε πτώχευση, και (δ) σε άλλες ειδικές περιπτώσεις που προβλέπει ο ν. 4072/2013 ή το καταστατικό. Την λύση της εταιρείας ακολουθεί το στάδιο της εκκαθάρισης. 

Facebook Comments