Η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη μπορεί να μοιάζει με ένα τρελό παιχνίδι, όμως ακόμα και η Ρωσία προετοιμάζεται για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό CNBC.

Ειδικότερα, αναφέρει πως η Elvira Nabiullina, διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας παραδέχτηκε ότι εξετάζεται το σενάριο Grexit.

«Πράγματι εξετάζουμε το σενάριο (Grexit) ως έναν από τους πιθανούς κινδύνους, που θα επέφερε νέες αναταραχές στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η Ευρώπη αποτελεί τον κύριο εμπορικό εταίρο μας, οπότε ανησυχούμε για αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε, συγκεκριμένα, η κεντρική τραπεζίτης της Ρωσίας.

Οπως επισημαίνει το CNBC, η ρωσική οικονομία, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και σε συνδυασμό με τις δυτικές κυρώσεις για το ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, «παλεύει» για την ανάκαμψη.

Η Nabiullina τόνισε πως «σε περίπτωση που οι πιέσεις για διαγραφή χρεών των κρατών του ευρωπαϊκού νότου ενισχυθούν, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας και άρα την πιθανή μείωση της ζήτησης για ρωσικά προϊόντα».

Παράλληλα, το CNBC σχολιάζει ότι οι δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, οι οποίοι δεν είναι μόνο εμπορικοί, είναι ακόμα ένας λόγος για τον οποίο η ρωσική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το ελληνικό ζήτημα.

Προσθέτει, δε, πως ακόμα και εν μέσω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει στην Αγία Πετρούπολη, για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το «ζέσταμα» των σχέσεων μεταξύ της ελληνικής και της ρωσικής κυβέρνησης δεν αποτελεί έκπληξη για κάποιους.
«Από τότε που έγινε πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας έχει προσπαθήσει πάρα πολύ να τονίσει τους πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με τη Ρωσία, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για τον αναπροσανατολισμό της οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας μακριά από την συμβατική πολιτική της ευρωζώνης», σημειώνει ο Νίκολας Σπίρο, επικεφαλής της Spiro Sovereign Strategy.


«Παίζει το εθνικιστικό χαρτί και το να ζεσταίνει τις σχέσεις με τη Ρωσία είναι μέρος της πολιτικής του με τους πιστωτές της Ελλάδας. Αυτό είναι μουσική στα αυτιά του κ. Πούτιν, ο οποίος έχει ήδη καλές σχέσεις με μια σειρά από ηγέτες της ΕΕ, ιδίως της Ουγγαρίας, και θέλει να αναδείξει την επιρροή της Ρωσίας στην Ευρώπη », προσθέτει.
«Όλο αυτό προσθέτει στους φόβους ότι αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, η Ρωσία περιμένει να πάρει σειρά και να την περιθάλψει».

Facebook Comments