Ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επαίνεσε τη γερμανική δημοσιονομική πολιτική και επέκρινε αυτή των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδα “Die Zeit”.

“Πιστεύω πως η γερμανική δημοσιονομική πολιτική είναι σε γενικές γραμμές η κατάλληλη, ενώ οι Αμερικανοί κάνουν υπερβολικά πολλά”, δήλωσε στη συνέντευξη αυτή.

Οι ΗΠΑ “θα έπρεπε αυτή τη στιγμή λιγότερο να σταθεροποιούν τα δημοσιονομικά τους, αλλά να έχουν ένα ακριβές σχέδιο για να κάνουν περισσότερα στο μέλλον”, δήλωσε.

Όσο για τη Γερμανία, “θα έπρεπε να ακολουθήσει την ανακοινωθείσα πολιτική της, της σταθεροποίησης, και να αποφύγει να κάνει μεγαλύτερες οικονομίες απ ό,τι έχει προβλεφθεί”, πρόσθεσε.

Η Γερμανία είναι από τις ελάχιστες χώρες της ευρωζώνης που σέβονται τα βασικά κριτήρια του συμφώνου σταθεροποίησης και ανάπτυξης. Το δημόσιο έλλειμμα της χώρας αναμένεται να κυμανθεί φέτος γύρω στο 0,5%.

Σύμφωνα με τον Μπλανσάρ, “η Γερμανία δεν κάνει οικονομίες” το 2013. “Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, το ομοσπονδιακό έλλειμμα, διορθωμένο, αυξάνεται ελαφρώς φέτος”.

Ερωτηθείς αν τα κράτη πρέπει να κάνουν οικονομίες πάση θυσία, απάντησε: “Δεν είπα αυτό. Είναι σημαντικό να βγούμε από την επικίνδυνη ζώνη και γι αυτό πρέπει να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά. Αλλά ταυτόχρονα αυτό επιβαρύνει βραχυπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη. Γι αυτό το λόγο, πρέπει να βλέπουμε ακριβώς κάθε χώρα και να αποφασίζουμε αν ο ρυθμός της δημοσιονομικής σταθεροποίησης είναι κατάλληλος για καθεμιά”.

Facebook Comments