Δεκάδες χιλιάδες βρετανοί πολίτες διαδήλωσαν στο Λονδίνο κατά της λιτότητας και των περικοπών δημοσίων δαπανών ύψους 12.5 δις. στερλινών που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση Κάμερον. Ενώσεις εκπαιδευτικών, δικηγόρων, γιατρών ήταν μεταξύ των διαδηλωτών που υπολογίζεται σε πάνω από 100.000. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η Τράπεζα της Αγγλίας δηλώνουν ότι έχουν ολοκληρώσει τα σχέδια θωράκισης της βρετανικής οικονομίας στο ενδεχόμενο ενός Grexit.

Σενάρια της Κομισιόν

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο ουδόλως φαίνεται να ανησυχούν την κυβέρνηση Κάμερον, η οποία παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μέτωπο αυτό το κρίσιμο Σαββατοκύριακο. Την ανησυχία του βρετανικού οικονομικού επιτελείου εντείνει περαιτέρω το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης της Ελλάδος σε περίπτωση αποχώρησής της από την ευρωζώνη. Ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ελληνική οικονομία, ώστε να αποφευχθεί μια ασύντακτη χρεοκοπία. Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ η κυβέρνηση της Αθήνας δικαιούται να αιτηθεί δάνεια από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, στον οποίο συνεισφέρουν και οι 28 χώρες μέλη.

Ο φόβος των ευρωσκεπτικιστών

Σε μια τέτοια περίπτωση η συμμετοχή της Βρετανίας θα είναι σημαντική μιας και η χώρα συνεισφέρει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό περισσότερους πόρους από αυτούς που λαμβάνει, ακόμη και μετά το περίφημο «ριμπέιτ», την επιστροφή χρημάτων, που εξασφάλισε η κυβέρνηση Θάτσερ στη δεκαετία του 80. Με το ίδιο πρόγραμμα, στο παρελθόν δανειοδοτήθηκαν χώρες εκτός ευρώ, η Ουγγαρία, η Λεττονία και η Ρουμανία. Και στις τρείς περιπτώσεις στο πρόγραμμα διάσωσής τους συμμετείχε και το ΔΝΤ το οποίο και το συντόνισε με την επιβολή αυστηρότατης λιτότητας. Ο μεγάλος εφιάλτης, λοιπόν, του Ντέιβιντ Κάμερον είναι πώς σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορέσει να περάσει στους ευρωσκεπτικιστές τη συμμετοχή της Βρετανίας σε ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, όταν από την αρχή της κρίσης επένδυσε, πολιτικά, στην μη συμμετοχή της χώρας του σε οποιοδήποτε δανειοδοτικό πρόγραμμα προς την Ελλάδα.

Facebook Comments