Προκλήσεις και ευκαιρίες βλέπει ο πρόεδρος της Solidus ΑΧΕΠΕΥ κ. Αλ. Σίνος από τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Σε δηλώσεις του, κάνει λόγο για μοναδική επιλογή από τη συμμετοχή στις αμκ, αλλά και στην μελλοντική κερδοφορία που θα καταγράψουν τράπεζες και επενδυτές. Αναλυτικότερα:

«Οι εισηγμένες Ελληνικές Τράπεζες για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια  άφησαν σημαντικά κέρδη και μερίσματα στα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια. Μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, της ελληνικής δημοσιονομικής εκτροπής και της κρίσης χρέους που ακολούθησε οι ελληνικές τράπεζες δέχτηκαν δυο πολύ σημαντικά πλήγματα. Τις συνέπειες της ύφεσης στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια και το κούρεμα των κρατικών ομολόγων που είχαν στην κατοχή τους.

Η εφαρμογή του νόμου για τον διαχωρισμό των τραπεζών σε καλές και κακές, η ενσωμάτωση των ξένων τραπεζών από τις ελληνικές συστημικές, η πώληση των κυπριακών υποκαταστημάτων και τελικά η συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου σε λίγα μεγάλα σχήματα άλλαξαν εντελώς την δομή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Οι πρόσφατες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σηματοδοτούν την έναρξη της διαδικασίας εξυγίανσης των μεγάλων τραπεζικών σχημάτων. Υπό την προϋπόθεση ότι στο επόμενο διάστημα θα επιτευχθεί σημαντική μείωση του επιτοκίου καταθέσεων και του λειτουργικού κόστους των μεγάλων αυτών τραπεζικών σχηματισμών οι αυξήσεις αυτές θα μπορούσαν να σημαίνουν την επανεκκίνηση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Τόσο η συγκυρία όσο και οι όροι των αυξήσεων συνιστούν μια μοναδική επενδυτική επιλογή. Για να αποφασίσει κάποιος αν θα συμμετάσχει στις ΑΜΚ των τραπεζών πρέπει να αξιολογήσει την προσπάθεια που γίνεται για την ανάκαμψη ολόκληρου του κλάδου. Στην πραγματικότητα επιχειρείται ο συνδυασμός της κεφαλαιακής ενίσχυσης με την ταυτόχρονη σχεδόν αύξηση του περιθωρίου κέρδους και την μείωση των λειτουργικών δαπανών του τραπεζικού κλάδου στο σύνολο του. Η πρόκληση είναι μεγάλη και η ενδεχόμενη επιτυχία του εγχειρήματος θα αφήσει πολύ σημαντικά κέρδη σε εκείνους που θα επενδύσουν σ’ αυτό.»

Facebook Comments