Σε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πριν τη θερινή περίοδο επιμένει το ΠαΣοΚ

MarketNews

Σε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πριν τη θερινή περίοδο επιμένει το ΠαΣοΚ

«Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία» για την πρόταση του ΠαΣοΚ να τεθεί άμεσα ζήτημα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, παρουσιάστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού της ΚΟ του ΠαΣοΚ, υπό την προεδρία του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι «τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού (και τα οποία το ΠαΣοΚ θεωρεί ιστορική του υποχρέωση να αναδείξει) αλλά και στο τεράστιο πολιτικό βάρος που σήκωσε το ίδιο, είναι που επιτρέπουν και επιβάλλουν να τεθεί τώρα, πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση».

«Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να περιμένει άλλο», σημείωναν οι ίδιες πηγές και συμπλήρωναν ότι «αντί να εκπλήσσεται ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών καλά θα κάνει να ενημερώσει άμεσα την τρόικα για το χειρισμό που θα κάνει η Κυβέρνηση στο ήδη συμφωνημένο δημοσιονομικό πλαίσιο».

Όσον αφορά στα στοιχεία που επικαλείται το ΠαΣοΚ υποστηρίζοντας ότι μπορεί να τεθεί άμεσα η πρόταση του για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα οποία συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού της ΚΟ του κόμματος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το Κίνημα παρακολουθεί με ομάδα επιστημόνων εδώ και καιρό το θέμα και κυρίως τη συνολική απόδοση του ΦΠΑ το 2011, 2012 και του α τρίμηνο 2013, σε συνδυασμό με το τρόπο που αντιδρά η αγορά.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι με εντολή του προέδρου του ΠαΣοΚ, ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης είχε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες τις τελικές εκτιμήσεις του ΓΛΚ και της Τρόικας. «Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος του 2012 στο 6% ( χωρίς την αμιγώς λογιστική εγγραφή των κονδυλίων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ) και την επίτευξη πλέον πρωτογενών πλεονασμάτων, επιτρέπουν να τεθεί άμεσα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ώστε αυτή να λειτουργήσει θετικά κατά τη φετινή τουριστική περίοδο που αρχίζει», λέει το ΠαΣοΚ.

Κατά τις ίδιες πηγές, σε τεχνικό επίπεδο, τα στοιχεία που υιοθέτησε η τρόικα ως προς τη συνολική απόδοση του ΦΠΑ για το 2013 και 2014 καθιστούν εύκολη την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς το προς αναπλήρωση ποσό είναι περίπου 80 εκατ. ευρώ, που μπορεί πλέον να προέλθουν και μέσα από το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών του κλάδου λόγω μείωσης του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την Ιπποκράτους, ο κ. Βενιζέλος σκόπευε να θέσει αυτά τα στοιχεία στη συνάντηση των τριών αρχηγών πριν την κατάθεση του κατεπείγοντος νομοσχεδίου. «Εφόσον, όμως, λόγω και της απουσίας κ. Κουβέλη στο εξωτερικό, η κυβέρνηση προέκρινε τη συνάντηση αντιπροσωπειών των τριών κομμάτων», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον κ. Σαχινίδη, που χειρίζεται το θέμα και έχει επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία, να το θέσει χθες προκειμένου να τεθεί και από την κυβέρνηση στην τρόικα τώρα, με βάση τα τελικά δημοσιονομικά δεδομένα που υιοθετεί».

Ακόμα, οι πηγές του ΠαΣοΚ υπενθύμιζαν ότι την τρόικα την ενδιαφέρει πάντα το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και η συνολική αποτελεσματικότητα απλώς των επιμέρους επιλεγομένων μέτρων. «Αλλωστε το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ έχει κατ επανάληψη τεθεί από τον πρωθυπουργό και πολλά κυβερνητικά στελέχη, τελευταία από τον κ. Σταικούρα με άρθρο του», συμπλήρωναν.