Η PSA Peugeot Citroen ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τα γαλλικά συνδικάτα παραχωρήσεις σε μισθολογικά και άλλα θέματα ώστε οι εργαζόμενοί της να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει, όπως ανακοίνωσε η διεύθυνσή της μετά την περαιτέρω σημαντική μείωση των πωλήσεών της κατά 6,5% το πρώτο τρίμηνο.

Στόχος της προσπάθειας της διεύθυνσης Πεζό Σιτροέν, που ήδη καταργεί 8.000 θέσεις εργασίας στη Γαλλία και σταματά την παραγωγή στο Ολνέ-σου-μπουά, ένα μεγάλο εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων, είναι να ανακτήσει μέρος της ανταγωνιστικότητάς της, όμως οι συνθήκες στην ευρωπαϊκή αγορά βαίνουν επιδεινούμενες.

Ο Ζαν Μπατίστ ντε Σατιγιόν, οικονομικός διευθυντής του ομίλου, δήλωσε σήμερα ότι θα αρχίσουν συνομιλίες με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων εντός εβδομάδων.

“Θα χρειαστεί να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις σχετικά με την ανταγωνιστικότητα του ομίλου”, είπε ο Σαντιγιόν. Οι συνομιλίες αυτές διαδέχονται τη συμφωνία της Renault με τα συνδικάτα να υπάρξει πάγωμα των μισθών, να γίνουν μειώσεις ωρών εργασίας και να εφαρμοστούν άλλα μέτρα. Αυτά ενδέχεται να συζητηθούν και στην περίπτωση του ομίλου Πεζό Σιτροέν, αλλά το κλείσιμο και άλλων μονάδων ή η κατάργηση περισσότερων θέσεων εργασίας “δεν θα τεθούν στην διαπραγμάτευση αυτή”.

Τα έσοδα της Πεζό Σιτροέν μειώθηκαν στα 13,03 δισεκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ το ποσοστό αγοράς της στη Γαλλία —μιας αγοράς που συρρικνώνεται— μειώθηκε στο 12,3% από 12,9%. Βάσει του σχεδίου αναδιοργάνωσης του ομίλου η Πεζό επιδιώκει να ισοσκελίσει τα έσοδα με τα έξοδά της το 2014 και να επανέλθει στην κερδοφορία το 2015.

Η εταιρεία εξασφάλισε πέρυσι ένα δάνειο με κρατικές εγγυήσεις αξίας 7 δισεκατ.

ευρώ, 1 δισεκατ. από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και 2 δισεκατ. ευρώ από την πώληση πόρων όπως τα κεντρικά της γραφεία και η διεύθυνσή της για τον οργανωτικό σχεδιασμό Gefco.

Οι δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή αποτελούν μια ακόμη “απόδειξη ότι η διεύθυνση δεν τηρεί καμία δέσμευση, καμία υπόσχεση”, είπε αντιδρώντας ο Ζαν-Πιέρ Μερσιέ, του συνδικάτου CGT στην μονάδα PSA στο Ολνέ.

“Όταν μίλησαν για κλείσιμο (της μονάδας του Ολνέ) το 2014, (εννοούσαν ότι) στην πραγματικότητα αυτό θα ίσχυε ήδη τον Ιανουάριο” είπε ο γενικός γραμματέας της ίδιας συνδικαλιστικής μονάδας, Φιλίπ Ζιλιέν.

Facebook Comments