Ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για παροχή νέου προγράμματος στήριξης στην Αργεντινή συμφώνησαν η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο αργεντίνος υπουργός Οικονομικών Νίκολας Ντουχόβνε, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ στην Ουάσιγκτον.

Σε ανακοίνωσή της, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως έδωσε εντολή στην αποστολή του Ταμείου να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τις Αρχές για την κατάρτιση του προγράμματος, ενώ παράλληλα εξέφρασε την «έντονη στήριξή» της για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει τα τελευταία χρόνια το Μπουένος Άιρες.

Το ύψος της βοήθειας που ζητά η Αργεντινή δεν είναι γνωστό, αν και το πρακτορείο Bloomberg έχει μεταδώσει πως έχει τεθεί επί τάπητος το ποσό των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Αργεντινή έχει ζητήσει πρόγραμμα τύπου Stand-By Arrangement «υψηλής πρόσβασης», δηλαδή υψηλής χρηματοδότησης. Το ύψος της βοήθειας που μπορεί να λάβει κάθε χώρα από το ΔΝΤ ορίζεται από τη συμμετοχή του στα κεφάλαια του οργανισμού.

Τυπικά, τα προγράμματα SBA διαρκούν 12 έως 24 μήνες και ποτέ περισσότερο από 36 μήνες, ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας.

Η αποπληρωμή αρχίζει τρία χρόνια και τρεις μήνες μετά την κάθε εκταμίευση, και γίνεται σε οκτώ ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις.

 

Facebook Comments