Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές τους οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις αγορές της Ευρώπης αφού τα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μείωση του επιτοκίου από την ΕΚΤ.

Η προοπτική μείωσης του επιτοκίου του ευρώ από την ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα, τα κέρδη των παραγωγών εμπορευμάτων και καλά αποτελέσματα εταιριών όπως η Peugeot Citroen, προκάλεσαν άνοδο επί τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση στις ευρωαγορές -αν και ο απογοητευτικός δείκτης Ifo περιόρισε τα κέρδη.

Ο δείκτης FTSE ενισχύθηκε 0,4% στις 6.432 μονάδες, ο DAX ενισχύθηκε 1,32% στις 7.759 μονάδες, ενώ ο CAC κερδισε 1,58% στις 3.843 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 κατέγραψε κέρδη 0,7% στις 1.191,64 μονάδες.
 

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, σημαντική άνοδο της κερδοφορίας της εμφάνισε η Credit Suisse Group, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, το πρώτο τρίμηνο, καθώς δεν επαναλήφθηκαν οι περυσινές επιβαρύνσεις που σχετίζονταν με το χρέος της και με την καταβολή μπόνους. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,30 δισ. ελβετικά φράγκα (1,37 δισ. δολ.), από 44 εκατ. φράγκα το αντίστοιχο διάστημα του 2012, και ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων οι οποίοι τα ανέμεναν στα 1,27 δισ. φράγκα.

Η Barclays ανακοίνωσε σήμερα πως τα προσαρμοσμένα προ φόρων κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 1,79 δισ. στερλίνες (2,74 δισ. δολ.), σημειώνοντας πτώση από τα 2,4 δισ. του αντίστοιχου τριμήνου του 2012. Ήταν, μάλιστα, χαμηλότερα και από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι τα ανέμεναν στα 1,85 δισ. στερλίνες.

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στην Ισπανία σημείωσε βουτιά στο 0,5% σε ετήσια βάση έναντι 2,2% το Φεβρουάριο.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία Ifo υποχώρησε στις 104.4 μονάδες για τον Απρίλιο, από τις 106.7 μονάδες που ήταν τον Μάρτιο. Η μέτρηση είναι χειρότερη του αναμενομένου καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ανέλθει στις 106.2 μονάδες.

Σε ότι αναφορά τον κρατικό δανεισμό, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε σήμερα 2,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγων διετούς διάρκειας με μηδενικό κουπόνι. Η απόδοση υποχώρησε στο 1,17%, έναντι 1,75% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του προηγούμενου μήνα.

Η Ρώμη άντλησε επίσης άλλα 0,75 δισ. ευρώ από την έκδοση ομολόγων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό, λήξεως τον Σεπτέμβριο του 2013. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό αντληθέν ποσό ανήλθε στα 3,25 δισ. ευρώ.

Facebook Comments