Η απόδοση του 10ετούς σημείωσε χθες νέα άνοδο στο 8,4%, ενώ στις αρχές της εβδομάδας βρισκόταν κάτω του 8%. Αν και δεν έχει ξεπεράσει το 9% όπως συνέβη στα μέσα Οκτωβρίου, ωστόσο τονίζει ότι οι ανησυχίες γύρω από την Ελλάδα επανήλθαν και πάλι, με κίνδυνο να χαθεί η κρίσιμη προθεσμία των αρχών Δεκεμβρίου.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει σημαντικές ανάγκες χρηματοδότησης το 2015 και παραμένει στον αέρα το πώς αυτό το κενό θα καλυφθεί, το οποίο είναι πιθανό να προκαλέσει νευρικότητα στην αγορά», σημειώνει η Sarah Pemberton, ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Capital Economics.

Οπως αναφέρει το CNBC, αυτό έρχεται τη στιγμή που η Αθήνα επιχειρεί να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης και να πετύχει συμφωνία με την τρόικα πριν την προθεσμία της 8η Δεκέμβρη.

Εμπόδιο σε αυτό το σχέδιο αποτελεί το δημοσιονομικό κενό για το 2015, με τις δύο πλευρές να μην μπορούν να συμφωνήσουν στο μέγεθος αλλά και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Αυτό έχει προκαλέσει πολύ θόρυβο και η αγορά σωστά ανησυχεί», σημειώνει ο Bill Blain, αναλυτής της Mint Partners, στο CNBC μέσω email. «Οι πρόωρες εκλογές το επόμενο έτος φαίνονται πολύ πιθανές».

Για τους επενδυτές, η κύρια ανησυχία είναι ότι μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησης θα απορριφθούν από την τρόικα, σημειώνει ο Blain.

Η Pemberton προειδοποιεί πως δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα νέο κραχ στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και την αγορά των ελληνικών ομολόγων, όπως αυτό που βίωσε η Ελλάδα τον Οκτώβριο, με την προθεσμία του Δεκεμβρίου να πλησιάζει όλο και περισσότερο.

Είδαμε από την απότομη αύξηση των αποδόσεων τον Οκτώβριο ότι η ψυχολογία της αγοράς αναμένεται να παραμένει ευάλωτη και η έντονη μεταβλητότητα θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, τονίζει η οικονομολόγος.

Facebook Comments