Σχέδια για ριζική μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού παρουσίασε ο Ομπάμα

MarketNews

Σχέδια για ριζική μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού παρουσίασε ο Ομπάμα  , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Τα σχέδιά του για την εκ βάθρων μεταρρύθμιση της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής, που ουσιαστικά προστατεύουν από τον κίνδυνο απέλασης σχεδόν 5 εκατομμύρια από τα 11 εκατομμύρια παράνομων μεταναστών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

Η πρόταση Ομπάμα αφορά πρωτίστως 4,4 εκατομμύρια άτομα που έχουν αποκτήσει παιδιά που είναι πολίτες των ΗΠΑ ή έχουν δικαίωμα διαμονής στη χώρα. Στο πρόγραμμα θα έχουν δυνατότητα να ενταχθούν μόνον γονείς που έχουν ζήσει στις ΗΠΑ επί πέντε χρόνια.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για άδειες εργασίας τριετούς διάρκειας, όμως δεν θα έχουν το δικαίωμα ψήφου ούτε θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα ασφάλισης και περίθαλψης.

Επιπλέον, το νέο σύστημα δεν θα ανοίγει στους μετανάστες το δρόμο για απόκτηση αμερικανικής υπηκοότητας.

Παράλληλα, το σχέδιο Ομπάμα παρατείνει πρόγραμμα του 2012 που ανέβαλε την απέλαση περίπου 270.000 νεαρών εργαζόμενων που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ παράνομα ως παιδιά.

«Βγείτε από τις σκιές και γίνετε εντάξει με το νόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Σημειώνεται πως, λόγω της κάκιστης συνεργασίας μεταξύ του Δημοκρατικού Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ο κ. Ομπάμα προωθεί την πρωτοβουλία του ερήμην του Κογκρέσου, εκμεταλλευόμενος ορισμένα «παραθυράκια» που έχει η εκτελεστική εξουσία. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν καταδικάσει δριμύτατα τις «εκτελεστικές δράσεις» του προέδρου.

Προλαβαίνοντας την κριτική των Ρεπουμπλικάνων, ο κ. Ομπάμα τόνισε πως οι προτάσεις του δεν συνιστούν αμνηστία, αλλά τη «μέση οδό». «Αμνηστία είναι το μεταναστευτικό σύστημα που έχουμε σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εδώ χωρίς να πληρώνουν φόρους ή να παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες», συμπλήρωσε.

Ρεπουμπλικανικά «πυρά»

Αντισυνταγματική χαρακτήρισαν ωστόσο την προτεινόμενη ρύθμιση οι Ρεπουμπλικάνοι.

«Αυτό το σχέδιο δεν είναι σύννομο με τη λειτουργία της δημοκρατία μας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ. «Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει επανειλημμένως πει ότι δεν είναι βασιλιάς ή αυτοκράτορας, αλλά συμπεριφέρεται ως τέτοιος» συμπλήρωσε.

Τα μέτρα «είναι αντισυνταγματικά και απειλούν τη δημοκρατία μας», δήλωσε και ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων Μάικλ Μακόουλ.

Ο Ρεπουμπλικάνος υπουργός Δικαιοσύνης του Τέξας και κυβερνήτης από τον Ιανουάριο Γκρέγκ Άμποτ ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει το θέμα στη Δικαιοσύνη.

Παρόμοιες απειλές απηύθυναν και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, όπως ο Τζον Μακέιν. «Η μετανάστευση είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί από τους εκπροσώπους του λαού, όχι με διάταγμα», είπε ο κ. Μακέιν.

«Έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη να καταπολεμήσουμε αυτή την κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας, η οποία δεν λύνει τα πραγματικά προβλήματα» ανέφερε και ο Κέβιν Μακάρθι, επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.