Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η «καθαρή έξοδος» με την πραγματική της έννοια, δεν είναι η συνταγή η οποία θα ακολουθηθεί για την Ελλάδα, όσο και αν ο κ. Τσίπρας πασχίζει να μας πείσει ότι αυτή η πολιτική του απόφαση σημαίνει ότι μετά την 20η Αυγούστου ξεκινά μία νέα σελίδα για την Ελλάδα, χωρίς μνημόνια και χωρίς το «μαστίγιο» των δανειστών.

Το γεγονός και μόνο ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει νέα μέτρα λιτότητας για μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος (πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου), έχει δεσμευτεί στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, έχει δεσμεύσει για 99 χρόνια τη δημόσια περιουσία της χώρας, θα λάβει ελάφρυνση του χρέους αν χρειαστεί με πρόσθετους όρους και προϋποθέσεις και θα βρίσκεται υπό ενισχυμένη εποπτεία για όσο κρίνουν οι δανειστές, αποδεικνύει πως η Ελλάδα δεν βγαίνει από τα «δεσμά» του μνημονίου σε καμία περίπτωση.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, σύμφωνα με τον κανονισμό της ευρωζώνης, στο πλαίσιο της two-pack συμφωνίας της ΕΕ (του επονομαζόμενου «δίπτυχου», και ειδικότερα του κανονισμού της ΕΕ αριθ. 472/2013), η ενισχυμένη εποπτεία είναι αυτή ακριβώς η εποπτεία που έχει μία χώρα η οποία λαμβάνει προληπτική πιστωτική γραμμή, αυτό δηλαδή που η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει καθώς δεν την συμφέρει πολιτικά. Είναι ακριβώς ο ίδιος έλεγχος αλλά χωρίς χρήματα. Και οδηγεί ωστόσο στην ανάγκη λήψης νέου δανείου εάν το κρίνουν οι δανειστές σε κάποια φάση της εποπτείας τους στη χώρα. Η ενισχυμένη εποπτεία σημαίνει, με βάση τους κανόνες της ευρωζώνης, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί εστία κινδύνου για την Ε.Ε, έχει αξιολογήσεις ανά τρίμηνο, επιτρέπει στους δανειστές να διεξάγουν stress tests στις τράπεζες και να υποβάλλουν πολιτικές συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση όποτε και εάν το θεωρούν αναγκαίο. εμπλέκει το ΔΝΤ, και περιλαμβάνει νέα μέτρα αν και όταν οι δανειστές το αποφασίσουν.

Η ενισχυμένη εποπτεία δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, αλλά λειτουργεί ως “last stop shop” στη διαδικασία επιτήρησης της ΕΕ για τα μέλη της ευρωζώνης που βρίσκονται στα πρόθυρα της εισόδου σε ένα πρόγραμμα. Με λίγα λόγια, «εύκολα» μπορεί σε κάποια φάση να κρίνουν οι δανειστές ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής. Νέο μνημόνιο δηλαδή. Μάλιστα το ότι θα συνδέεται με την ελάφρυνση του χρέους σε δόσεις, σημαίνει ότι οι δανειστές θα έχουν το χαρτί της «απειλής» και θα το δείχνουν στην Ελλάδα κάθε φορά που δεν ακολουθεί τις εντολές τους, αφού δεν θα λαμβάνει ελάφρυνση ενώ η κυβέρνηση θα είναι δεσμευμένη να μην αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχει προηγουμένως νομοθετήσει ή/και εφαρμόσει, γεγονός που σημαίνει ότι η όποια κουβέντα γίνεται τώρα για πιθανότητα ακύρωσης του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, αποτελεί ένα ακόμα ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει έδαφος στις εκλογές.

Αυτή η επιλογή Τσίπρα λοιπόν, κάθε άλλο παρά ανακουφίζει την Ελλάδα από τα όσα πέρασε τα τελευταία οκτώ χρόνια.  Αντίθετα συνεχίζει να την  αφήνει έρμαιο των δανειστών οι οποίοι μπορούν σε οποιαδήποτε στιγμή να αποφασίσουν να επιβάλουν νέα μέτρα αλλά και νέο μνημόνιο. Απλά, δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ την ιδανική πλατφόρμα για προεκλογική εκστρατεία.

Για του λόγου του αληθές, ιδού τι αναφέρεται στον κανονισμό της ενισχυμένης εποπτείας της ΕΕ. Για να μην κουράσουμε, απομονώσαμε κάποια σημεία που απλά «απαντούν» σε αυτά που… αποφεύγει να αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας:

«οι διαδικασίες ενισχυμένης εποπτείας που θεσπίστηκαν με τη δέσμη δύο μέτρων θα επιτρέψουν τη στενότερη παρακολούθηση χωρών που είτε απειλούνται, είτε αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες. Θα δώσουν στην Επιτροπή τις απαιτούμενες εξουσίες για να διασφαλίσει ή να αποκαταστήσει μια διατηρήσιμη πορεία».

το κράτος μέλος που υπόκειται σε ενισχυμένη εποπτεία, μεταξύ άλλων:

«υποβάλλεται  σε τακτικές εκτιμήσεις των εποπτικών ικανοτήτων του επί του χρηματοπιστωτικού τομέα στο πλαίσιο ειδικής αξιολόγησης από ομοτίμους, που διενεργείται από την ΕΚΤ, υπό την εποπτική ιδιότητά της, ή, όταν είναι σκόπιμο, από τις αρμόδιες ΕΕΑ·

κοινοποιεί στην Επιτροπή κάθε πληροφορία που χρειάζεται για την παρακολούθηση μακροοικονομικών ανισορροπιών, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1176/2011.

Η Επιτροπή, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και τις αρμόδιες ΕΕΑ και, όταν είναι σκόπιμο, το ΔΝΤ, πραγματοποιεί τακτικές αποστολές επιθεώρησης στο κράτος μέλος που υπόκειται σε ενισχυμένη εποπτεία, προκειμένου να επαληθεύσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το εν λόγω κράτος μέλος όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων

Η Επιτροπή κοινοποιεί ανά τρίμηνο την εκτίμησή της στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την ΟΔΕ. Στην εν λόγω εκτίμηση, εξετάζει, ειδικότερα, αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα.

Στις περιπτώσεις στις οποίες η Επιτροπή διαπιστώνει, με βάση τις αποστολές επιθεώρησης ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα και ότι η χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάσταση του οικείου κράτους μέλους έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ ή των κρατών μελών της, το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία και μετά από πρόταση της Επιτροπής,μπορεί να συστήσει στο οικείο κράτος μέλος να λάβει προληπτικά διορθωτικά μέτρα ή να καταρτίσει σχέδιο προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής».

Δεν… περιγράφουμε άλλο!

Facebook Comments