Η σημερινή ανακοίνωση του ΑΕΠ της Αγγλίας για το 1ο τρίμηνο στο 0,3% έναντι εκτιμήσεων για 0,1% έρχεται την καλύτερη στιγμή για την βρετανική οικονομία, και ο Κάμερον θα πρέπει να νιώθει δικαιωμένος. Ζώντας τις εξελίξεις σε πολιτικό-οικονομικό επίπεδο από την Βρετανική πρωτεύουσα το περασμένο διάστημα, θα επιχειρήσω να σας μεταφέρω την αίσθηση που υπήρχε για την πορεία της οικονομίας που βρισκόταν στο κατώφλι μιας τριπλής ύφεσης, και το λόγο που η σημερινή ανακοίνωση αλλάζει πολλά, τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ευρώπη.

Πάμε να πάρουμε τα πράγματα από τις αρχές του 2013, και τις διαδοχικές άσχημες ανακοινώσεις οι οποίες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τεράστιο πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα, που έδειχνε να γιγαντώνεται.

Σε οικονομικό επίπεδο, o Υπουργός Οικονομικών της Αγγλίας Τζ. Όζμπορν βρισκόταν υπό την πίεση του ΔΝΤ για χαλάρωση του προγράμματος μετά τις άσχημες εξελίξεις στα δημοσιονομικά, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την απώλεια της πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ από δύο οίκους αξιολόγησης φέτος.

Οι πιέσεις ήταν έντονες και σε πολιτικό επίπεδο με βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης να πιέζουν τον Πρωθυπουργό για έξοδο της Αγγλίας από την Ευρώπη. Ο ίδιος προσπαθούσε να ελιχθεί μεταξύ πιέσεων από τον Μπάρακ Ομπάμα για συναίνεση με τις Βρυξέλλες όσον αφορά τη συμβολή της Βρετανίας στον προϋπολογισμό της Ευρώπης, και πολιτικού ρίσκου, από ομαδικές παραιτήσεις και ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης. Η λύση δόθηκε με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής ιδέας από τον Κάμερον, και εσωτερικά με την υπόσχεση για διενέργεια δημοψηφίσματος σε περίπτωση επανεκλογής του το 2015.

Την ώρα που Αμερική και Ιαπωνία προχωρούν σε προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης και η Ευρωζώνη βρίσκεται βαθιά μέσα στην ύφεση, η Αγγλία –τουλάχιστον για την ώρα- ανακτά δυνάμεις και επιχειρεί να θωρακίσει την οικονομία της, και να συμβάλει στη διάσωση της Ευρώπης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημήτρης Καντζέλης, DailyFX Market Analyst

Facebook Comments