Αναλυτική και εξαντλητική συζήτηση μέτρο-μέτρο βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ της ελληνικής αποστολής και της τρόικα στο Παρίσι, με την κυβέρνηση να επιχειρηματολογεί πως οι προτάσεις της υπερκαλύπτουν το δημοσιονομικό κενό που διαβλέπουν οι δανειστές για το 2015.

Η τριμερής κάνει λόγο για κενό περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, και φέρεται να ζητά σειρά μέτρων και αλλαγών που θα διασφαλίζουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 5,5 δισ. (3% του ΑΕΠ) που προβλέπει το πρόγραμμα στήριξης.

Από την πλευρά της, η Αθήνα επιμένει πως τα μέτρα που έχει υιοθετήσει και νομοθετεί, όπως για τον ΕΝΦΙΑ και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, καλύπτουν το κενό.

Μια από τις βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να μην τεθεί σε διαπραγμάτευση το ασφαλιστικό, ώστε να μην πληγούν οι συντάξεις, τα όρια συνταξιοδότησης και η προϋπηρεσία για θεμελίωση δικαιώματος στη σύνταξη, όπου οι δανειστές φέρεται να θέλουν αύξηση σε 20 αντί για 15 έτη.

Οι συζητήσεις της Τρίτης αναμένεται να διαρκέσουν ως αργά το βράδυ, ενδεχομένως και μετά τα μεσάνυχτα, ενώ οι επαφές για το «κλείσιμο» της αξιολόγησης θα συνεχιστούν και το πρωί της Τετάρτης.

«Κάναμε πρόοδο και συνεχίζουμε σκοπός είναι να κλείσουμε την αξιολόγηση», δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προσερχόμενος στη συνάντηση στα γραφεία του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του για σύγκλιση απόψεων στη συνάντηση, λέγοντας ότι «είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει σύγκλιση στα θέματα που αυτή τη στιγμή υπάρχει απόκλιση».

Ο ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με εξυγίανση στα δημοσιονομικά και ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σε ερώτηση αν επιμένει η τρόικα για το κενό των 2,5 δισ. στον προϋπολογισμό, ο κ. Χαρδούβελης είπε «αυτό θα κλείσει, θα το συζητήσουμε».

Για «άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως «μέσα σε λίγες εβδομάδες η περίφημη Σαμαρική ‘έξοδος από το μνημόνιο» μετατρέπεται σε νέα μνημονιακή συμφωνία και μέτρα’».

Facebook Comments