Εν όψει της απελευθέρωσης του short selling στις τράπεζες και το φοροκυνηγιτό των επενδυτών με την αύξηση του φόρου στις συναλλαγές, αλλά και των επιχειρήσεων με προείσπραξη του φόρου στο 80% της προηγούμενης χρήσης και την αύξηση του συντελεστή στο 26%, οι επενδυτές ή απέχουν αφού πούλησαν σε υψηλότερα επίπεδα, ή μένουν εγκλωβισμένοι.

Την άποψη αυτή υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσουν τα πισωγυρίσματα του δείκτη και τους χαμηλούς τζίρους. Περισσότερο όμως από όλα αυτά, υπάρχει η αίσθηση ότι έχει χαλάσει το κλίμα για τη χώρα μας, το οποίο θα επιδιώξει να βελτιώσει ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του στις 8 Αυγούστου με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Μπάρακ Ομπάμα.

Το κούρεμα της δόσης και οι υποδόσεις για την καταβολή 6,8 δις. ευρώ σε συνδυασμό με τα προαπαιτούμενα της τρόικα, προκαλούν ανησυχίες στους ξένους, οι οποίοι προβλέπουν κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα από Σεπτέμβριο, όταν η κυβέρνηση θα κλιμακώσει τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, που σημαίνουν απολύσεις και διαθεσιμότητα υπαλλήλων.

Μάλιστα εγείρονται ερωτηματικά για το χρηματοδοτικό κενό της χώρας μας το 20154, στα οποία έσπευσε να δώσει απαντήσεις ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί την άνοιξη του επόμενου χρόνου. Προς το παρόν οι δανειστές περιμένουν και οι Γερμανοί κερδίζουν χρόνο, παρατηρεί ο ξένος Τύπος, μέχρι τις Γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο. Οι πιθανότητες που δίνουν οι ξένοι στην Ελλάδα είναι περιορισμένες, οπότε ανακύπτει θέμα γενναίου κουρέματος του χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος η Ελλάδα να οδηγηθεί σε εκλογές με απρόβλεπτες εξελίξεις για την οικονομία της χώρας.

Εντολές αγορών βγήκαν στην Jumbo, που έκλεισε με άνοδο 2,19%, στα 7,46 ευρώ και όγκο 74 χιλιάδων τεμαχίων. Μία μέρα μετά πήρε μπροστά η αγορά, αφού χθες η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση του τζίρου σε επίπεδα ρεκόρ, άνω των 500 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, θετικό πρόσημο για την ΕΤΕ, η οποία ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να χάνει πάνω από 3%, κλείνοντας στα 2,63 και όγκο 2,2 εκατ. τεμαχίων. Θετικό πρόσημο για την ΕΥΔΑΠ, στα 5,70 ευρώ, μετά την εντολή του ΥΠΟΙΚ προς το Δημόσιο και τα υπουργεία να πληρώσουν τις οφειλές τους στην εταιρεία ενόψει ιδιωτικοποίησης. Κέρδη και για τα Folli Follie, που δείχνουν να τηρούν το επενδυτικό τους πρόγραμμα ανοίγοντας κατάστημα στο Χονγκ Κονγκ.

Από εκεί και πέρα απώλειες για την Ιντραλότ, παρά την ανακοίνωση ότι απέκτησε άδεια διαδυκτιακού στοιχήματος στην Πολωνία, με τις δικαστικές εμπλοκές βασικών μετόχων να «ταλαιπωρούν» τη μετοχή που υποχώρησε τελικά κατά 8,39%, στο 1,31 ευρώ και με τα χαμηλά έτους στο 1,29 ευρώ. Πτώση για ΕΛΠΕ και Motor Oil, μετά το νέο νομομοσχέδιο για τα καύσιμα και την απελευθέρωση της αγοράς. Στο «κόκκινο» και η ΔΕΗ που υποχώρησε πάνω από 2% εξαιτίας του προστίμου των 4,4 εκατ. ευρώ που της επέβαλε η ΡΑΕ με το αιτιολογικό του μονοπωλίου.

Απώλειες και κόπωση για την μετοχή του ΟΛΠ, πτώση 1,60% για τον Τιτάνα λόγω Αιγύπτου και της μείωσης της παραγωγής τσιμέντου, αλλά και της πτώσης της οικοδομής στην Ελλάδα. Στο «κόκκινο» και η ΕΧΑΕ μετά την αύξηση του φόρου στις συναλλαγές σε τρία από δύο τοις χιλίοις.

 

ΧΣ

Facebook Comments