Οι αναλυτές κορυφαίων επενδυτικών εταιρειών εξετάζουν τα πιθανά σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις τους στην Ευρωζώνης. Σε σημερινή έκθεσή της, που το Marketnews εξασφάλισε, η Νomura εξετάζει το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να κατορθώσει να “συγχωνεύσει” τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα μαζί με αυτές για την προληπτική γραμμή πίστωσης και όλη αυτή η διαδικασία να διαρκέσει έως τον Φεβρουάριο.

Ο οίκος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει τους στόχους της, αν «κλείσει» το Φεβρουάριο μία συνολική συμφωνία με την τρόικα , στην οποία, θα συμπεριλαμβάνεται και το θέμα του χρέους. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να αναβάλει την ψήφισή της από τη Βουλή, αφού έχει πρώτα εκλεγεί νέος Προέδρος της Δημοκρατίας. Κατά αυτό τον τρόπο θα προβάλλει αρκετά επιχειρήματα στους βουλευτές, οι οποίοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν θα ψηφίσουν ή όχι τον κυβερνητικό υποψήφιο για την προεδρία. Ως εκ τούτου θα αποφευχθεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν πιθανό το Ταμείο να έχει συμπληρωματική παρουσία στο ECCL, προσφέροντας μία “προληπτική γραμμή ρευστότητας” (Precautionary and Liquidity Line) που θα κυμανθεί μεταξύ 1 και 2 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο “αγκάθι” για την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι το κατά πόσο οι εταίροι θα κρατήσουν την υπόσχεσή τους και θα συναινέσουν στην ελάφρυνση του χρέους της χώρας. Βάσει των δηλώσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με τη Nomura αυτό το επιχείρημα μπορεί να επικρατήσει, εάν, όμως, πρώτα υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις: Πρώτον, να υπάρξει μείωση των επιτοκίων των δανείων που παρέχει ο EFSF από 1% έως 1,5% και  δεύτερον, να επιστρέψει η Ελλάδα  τα 11,6 δισ. ευρώ που αποτελούν το “μαξιλάρι” του ΤΧΣ.

Εάν γίνουν αυτά και επιπλέον τα δάνεια από το ΔΝΤ αντικατασταθούν από αντίστοιχα – αλλά με χαμηλότερο επιτόκιο- από τον ESM, το ελληνικό χρέος  μπορεί να φθάσει στο 124% ή ακόμη και στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Σε αυτήν την περίπτωση – συνεχίζει η Nomura – η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει μία άλλης μορφής “ελάφρυνση” χρέους. Το πιθανότερο είναι να ζητηθεί να υπάρξει μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο μέχρι τώρα έχει τεθεί μεταξύ 4% και 4,5%  για το διάστημα 2016-2020, ούτως ώστε να μην συνεχιστεί η πίεση στην πραγματική οικονομία. Την ίδια ώρα, η Νomura εξετάζει τις επιπτώσεις που θα έχει σε Ελλάδα αλλά και Ευρώπη η αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θεωρώντας ότι το ενδεχόμενο πραγματοποίησης πρόωρων εκλογών την άνοιξη έχει ανέλθει στο 50%.

Ταυτόχρονα η Nomura σπεύδει να προσθέσει ότι η παράλληλη πραγματοποίηση εκλογών σε Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία και πιθανώς στην Ελλάδα, το 2015 μπορεί να ενισχύσει το  πολιτικό ρίσκο και μπορεί να προκαλέσει νέες αναταραχές και αμφισβητήσεις για την Ευρωζώνη. Εάν από τις εκλογές σε κάποια χώρα προκύψει κυβέρνηση η οποία θα κινηθεί ενάντια στους κανόνες της ευρωζώνης, τότε θα αμφισβητηθεί η συμμετοχή της στο ευρώ. Καθώς τα γεγονότα θα πλησιάζουν, εκτιμά η Nomura, πιθανόν να αυξηθούν οι αναταράξεις στην ευρωζώνη.

Η Nomura στρέφει την προσοχή της και στα πολιτικά σενάρια που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, κάτι που θεωρεί σχεδόν βέβαιο, καθώς τοποθετεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στο 70%. Το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, κατά τους αναλυτές της Nomura, δεν είναι τόσο θολό” ή “επικίνδυνο” όσο ήταν πριν από μερικά χρόνια,χωρίς, φυσικά, αυτό να σημαίνει ότι η όποια πολιτική αστάθεια δεν θα επηρεάσει τόσο την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά όσο και τη δυνατότητα της τωρινής ή της επόμενης κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές.

Οι ισορροπίες στην εκλογή προέδρου

Ως δύσκολη  χαρακτηρίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να “βρει” 25  βουλευτές προκειμένου να συγκεντρώσει τους 180 και να υπάρξει εκλογή νέου ΠτΔ. Αιτία αυτού αποτελέι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των ανεξάρτητων βουλευτών δεν πρόκειται να στηρίξουν το υποψήφιο της κυβέρνησης.

Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να πείσει κάποιους βουλευτές – είτε είναι ανεξάρτητοι, είτε ανήκουν σε “μικρά” κόμματα όπως ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, να στηρίξουν τον κυβερνητικό υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι το ενδεχόμενο να μην επανεκλεγούν περίπτωση πρόωρων εκλογών. Όμως, ακόμη και αυτό το ενδεχόμενο αποδυναμώνεται από τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα δεχθεί στους κόλπους του κάποιους από τους βουλευτές οι οποίοι θα δώσουν αρνητική ψήφο κατά την προεδρική εκλογή. Αυτό ισχύει περισσότερο για τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, οποίοι βρίσκονται περισσότερο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ σε ιδεολογικό επίπεδο. Στην περίπτωση των ΑΝΕΛ όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο ο αρχηγός του κόμματος Πάνος Καμμένος μπορεί να “ελέγξει” τις κινήσεις αλλά και τις επιλογές των βουλευτών του. Με δεδομένο ότι οι σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΑΝΕΛ είναι κάτι παραπάνω από “πικρόχολες” τα τελευταία χρόνια, δεν κρίνεται πιθανό να υπάρξουν διαρροές από το συγκεκριμένο κόμμα.

Ένα ακόμη στοιχείο που πιθανώς να συμβάλει στην πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών έγκειται στο γεγονός πως βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων  αλλάζει ελαφρώς η θέση των Ελλήνων ψηφοφόρων. Η στάση των ψηφοφόρων και το κατά πόσο τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, θα αποτελέσει στοιχείο που θα απασχολήσει πολύ τα επιτελεία των κομμάτων. Η ικανότητα της κυβέρνησης να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, αν και με δεδομένη την εύθραυστη κατάσταση όλα μπορούν να αλλάξουν έως την προεδρική εκλογή.

Μετεκλογικά σενάρια

Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας είναι καθαρό, αν και θα υπάρξει περιορισμός του όσο πλησιάζουμε κοντά στις πρόωρες εκλογές. Με την ύπαρξη του μπόνους των 50 εδρών, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσκολο ο ΣΥΡΙΖΑ να επιτύχει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ως εκ τούτου θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με μικρότερα κόμματα.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα ακόλουθα:

1. Αυτοδυναμία από τον ΣΥΡΙΖΑ: Με αυτόν τον τρόπο το κόμμα θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις αλλά και στην εφαρμογή του προγράμματός του. Ταυτόχρονα, όμως, θα υπάρξει ενίσχυση της έντασης μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των πιστωτών, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει πολλές προτάσεις που αντιτίθεται στις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις. Ακόμη, λοιπόν και εάν επιτευχθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία η διακυβέρνηση δεν θα είναι εύκολη.

 

2. Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ:

α. Με ΠΑΣΟΚ ή Ποτάμι: Θα ήταν ένα ενδεχόμενο αρκετά θετικό για τις αγορές, αν και η λήψη αποφάσεων δεν αναμένεται να είναι εύκολη ούτε σε αυτήν την περίπτωση. Όμως τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι θα μπορούσαν να καταστήσουν περισσότερο “μετριοπαθή” τον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν καλό ενδιάμεσο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και πιστωτών.

β. Με ΑΝΕΛ: Το πλέον δύσκολο σενάριο για τις αγορές. Οι ΑΝΕΛ είναι ένα απόλυτα αντιμνημονιακό κόμμα και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό απ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ είναι η αντιμνημονιακή τους στάση, αλλά διαφωνούν πλήρως σε πολλά άλλα θέματα (π.χ. εξωτερική πολιτική, μετανάστευση). Επίσης η λαϊκιστική δεξιά φυσιογνωμία των ΑΝΕΛ αποτελεί
αποτρεπτικό παράγοντα για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

γ. Με τη Νέα Δημοκρατία: Το καλύτερο σενάριο για τις αγορές, καθώς θα καθησύχαζε πλήρως τις ανησυχίες για το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα. Θα αποδείκνυε, δε, ότι υπάρχει διάθεση εθνικής συνεννόησης έναντι των στρατηγικά δύσκολων θεμάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Όμως, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο, με δεδομένες τις αντιθέσεις μεταξύ ΝΔ
και ΣΥΡΙΖΑ.

3. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία και προχωράμε σε νέες εκλογές

Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε ότι νέες πρόωρες εκλογές θα τον οδηγούσαν στην αυτοδυναμία. Το ενδεχόμενο νέων πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να αποτελέσει μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν καταστεί σαφές ότι προκαλεί πρόωρες εκλογές στοιχηματίζοντας στην πολιτική αναταραχή.

Τέλος για την παρουσίαση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο, η Nomura σημειώνει ότι ο κ. Σταθάκης εξήγησε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ήδη γνωστό στο ελληνικό κοινό .Όπως είπε, το άγνωστο και η αβεβαιότητα τρομάζουν τις αγορές «και άρα, από αυτήν την άποψη, ήταν καλό που ο κ. Σταθάκης συναντήθηκε μαζί μας για να εξηγήσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε, αυτό είναι καλό για τις αγορές». Αυτό που απασχολεί τις αγορές είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τι θα γίνει μετά το review της ελληνικής οικονομίας».

 

Facebook Comments