Ο πληθωρισμός στις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, υποχώρησε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, καθώς οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν, σε μια ένδειξη ότι λίγες κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν το βασικό τους επιτόκιο στους επόμενους μήνες.

Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος δείκτης πληθωρισμού για τα 34 μέλη του ήταν αμετάβλητος στο 1,7% τον Οκτώβριο. Μεταξύ των G20, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,5% από το 2,6%, διευρύνοντας μια πτώση που ξεκίνησε τον Ιούνιο. Οι G20 αντιστοιχούν στο 90% της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού αποτυπώνει τις απογοητευτικά χαμηλές επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας το 2014 και την πτώση των τιμών ενέργειας.

Όταν ο πληθωρισμός είναι χαμηλός, τα νοικοκυριά και ακόμη και οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να μειώσουν το χρέος τους, ένα ιδιαίτερο πρόβλημα τις για χώρες της ευρωζώνης.

Ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία καθώς μπαίνουμε στο 2015, και πιθανώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω προσπάθειες τόνωσης από σειρά κεντρικών τραπεζών, ενώ άλλες θα περιμένουν περισσότερο προτού αυξήσουν τα επιτόκια από τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα.

Facebook Comments