Τα σκήπτρα της πρώτης παγκόσμιας οικονομικής δύναμης κινδυνεύουν να χάσουν οι ΗΠΑ, καθώς ένας ακόμη δείκτης, αυτός που έρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνει ότι σε πραγματικούς όρους το μερίδιο του κινεζικού ΑΕΠ στο παγκόσμιο είναι μεγαλύτερο από εκείνο του αμερικανικού.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ κυκλοφόρησε πρόσφατα την έκθεση του για την παγκόσμια οικονομία, στην οποία φαίνεται ότι σε «πραγματικούς» όρους αγαθών και υπηρεσιών, το παραγόμενο προϊόν της Κίνας θα είναι 17,6 τρισ. δολάρια, έναντι 17,4 τρισ. δολαρίων των ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, η Κίνα σήμερα αντιπροσωπεύει το 16,5% της παγκόσμιας οικονομίας, σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης, έναντι του 16,3% των ΗΠΑ.

Οι υπολογισμοί αυτοί βασίζονται σε ένα ευρέως διαδεδομένο οικονομικό μέτρο, γνωστό ως «ισοτιμία αγοραστικής δύναμης» (ή PPP), το οποίο μετρά την πραγματική παραγωγή, απαλλαγμένη από τις διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι η οικονομία της Κίνας ξεπερνά εκείνη των ΗΠΑ, ενώ πρόσφατα, το 2000, η αμερικανική οικονομία είχε σχεδόν το τριπλάσιο παραγόμενο προϊόν από εκείνο των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν την παγκόσμια πρωτιά από το 1872, όταν ξεπέρασαν τη βρετανική οικονομία. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι μέχρι πρότινος θεωρούσαν ότι η Κίνα θα βρεθεί στην πρώτη θέση το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι το 2005, Πρόγραμμα Διεθνούς Σύγκρισης (ICP) της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμούσε ότι η κινεζική οικονομία ήταν μικρότερη από το ήμισυ της αμερικανικής και συγκεκριμένα πως αντιστοιχούσε στο 43% της οικονομίας των ΗΠΑ. Λόγω της νέας μεθοδολογίας – και βεβαίως της ταχύτατης ανάπτυξης που καταγράφεται στην Κίνα – το ICP καταλήγει ότι η κινεζική οικονομία βρισκόταν στο 86% της αμερικανικής το 2011.

Facebook Comments