Χωρίς κάποια ιδιαίτερη πρόοδο έληξε το  Washington Group όσον αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Βερολίνο να συνεχίζει να τους χωρίζει αρκετή απόσταση, αν και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι υπάρχει κάποια μικρή ελαστικότητα και από τις δύο πλευρές, ενώ τώρα εξελίσσεται το Eurogroup το οποίο θα χαιρετίσει την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν και τις επόμενες μέρες, καθώς ο χρόνος πιέζει ιδιαίτερα το ΔΝΤ που θα πρέπει να γνωρίζει το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους πριν το τέλος του μήνα, έτσι ώστε να αποφασίσει το Διοικητικό του Συμβούλιο την πλήρη συμμετοχή του ή όχι σε ένα ελληνικό πρόγραμμα.

Στο G7 στο Γoυίστρελ του Καναδά τέλος Μαΐου θα ξαναβρεθούν οι πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος και ίσως τότε να είναι και οι τελικές αποφάσεις για το χρέος.

Βρισκόμαστε «κοντά» σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει «σημαντική».

«Εργαζόμαστε μαζί και βασικός μας στόχος είναι η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος με επιτυχία», πρόσθεσε ο Μάριο Σεντένο, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αφού εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να σταθεί τα πόδια της και να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Eurogroup χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά» νέα, καθώς συμφωνήθηκε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Καζιμίρ, προσερχόμενος στο Eurogroup είπε πως δεν πρέπει να αναμένουμε συμφωνία για το χρέος σήμερα» και πρσέθεσε πως τα ζητήματα αναφορικά με το ΔΝΤ θα αποφασιστούν σε επόμενη φάση.

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για να καταστεί ανθεκτική η οικονομία» ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Cinco Dίas, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχισθεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

«Η πρόοδος είναι ορατή στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη έχει επανέλθει, η δημοσιονομική κατάσταση είναι εν τάξει, η ανταγωνιστικότητα έχει επανέλθει», τόνισε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο θα υπάρξουν αποφάσεις για τη χορήγηση πρόσθετης ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα.

«Συζητάμε τώρα πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Δεν είμαστε στο τέλος της διαδικασίας αυτής. Πιστεύω, όμως, ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, οι υπουργοί Οικονομικών θα καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα για μία πρόσθετη ελάφρυνση χρέους τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο» σημείωσε.

Ο γενικός διευθυντής του ESM τόνισε ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία τώρα να αποτελέσει και αυτή περίπτωση επιτυχίας (success case), μετά την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο που έλαβαν οικονομική βοήθεια από τον ESM ή το EFSF.

Η χώρα πέτυχε να προσαρμόσει τα δημόσια οικονομικά της, «έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα, όχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, επί τρία χρόνια», δήλωσε, προσθέτοντας:

«Επιπλέον, εφάρμοσε πολλές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για να καταστεί ανθεκτική η οικονομία. Ελπίζουμε πολύ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα των τελευταίων ετών για να ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση, μειώνοντας τα ποσοστά ανεργίας. Αν η Ελλάδα συνεχίσει να μεταρρυθμίζεται, υπάρχει μία πολύ καλή πιθανότητα, όταν εξέλθει τον Αύγουστο από το πρόγραμμα του ESM, να ακολουθήσει τις άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα και να αποτελέσει ιστορία επιτυχίας».

«Είμαστε στο μέσο της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος του ESM», είπε ο Ρέγκλινγκ.

«Η τελευταία εκταμίευσή μας προς την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Θα πρέπει να υλοποιηθεί μία μεγάλη λίστα μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.

Facebook Comments