Η Folli Follie μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Ο… επίδεσμος που έβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο «τραύμα» που έχει δημιουργήσει στο Χρηματιστήριο η περίπτωση της Folli Follie, αποφασίζοντας την αναστολή της διαπραγμάτευσής της μετά από αίτημα της ίδιας της εισηγμένης, σε καμία περίπτωση δεν διαλύει την κρίση αξιοπιστίας που έχει ξεσπάσει στην ελληνική αγορά από τις αρχές του μήνα και όταν το αμερικάνικο fund QCM και ο επικεφαλής του Gabriel Grego, σε παρουσίαση στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι σορτάρει την μετοχή καθώς αμφισβητεί έντονα τα οικονομικά στοιχεία – και όχι μόνο – της εταιρείας. Αντίθετα, την ενισχύει. Αφού όπως προκύπτει η Folli Follie απέφυγε να αναφέρει στην ανακοίνωσή της τον πραγματικό λόγο που πρέπει να σταματήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής της και στη συνέχεια η Ε.Κ την «ξεσκέπασε».

Μετά από κατάρρευση της τάξης του 70% μέσα σε τρεις εβδομάδες, και μετά το σχεδόν -25%  που «χτύπησε» η μετοχή της Folli Follie στο ταμπλό του Χ.Α, αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή της. Κάτι που δεν μπορούσε να είχε αποφασιστεί μετά το πρώτο limit down την ημέρα (4 Μαΐου) που «έσκασε» στην αγορά το report του QCM. Και να είχε ίσως αποφευχθεί αυτή η κρίση αξιοπιστίας που στοιχειώνει πλέον το ελληνικό Χρηματιστήριο και από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει εδώ και τρεις εβδομάδες. Από τότε μέχρι σήμερα που τελικά αποφασίστηκε να σταματήσει η διαπραγμάτευσή της για να σταματήσει η κατρακύλα, η μοναδική ουσιαστική εξέλιξη ήταν το γεγονός ότι η Ernst & Young ανέλαβε τον επανέλεγχο των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για τη χρήση 2017. Τα αποτελέσματα αυτού του έλεγχου, ωστόσο, θα πάρουν χρόνο, κάτι που γνωρίζει τόσο η ίδια εταιρεία όσο και η Ε.Κ. Μέσα σε αυτό το διάστημα, η εταιρεία δεν έκανε καμία κίνηση να κατευνάσει τις ανησυχίες της αγοράς. Αντίθετα, κατάφερε να τις ενισχύσει με την κίνηση που έκανε σήμερα.

Ενώ η ίδια η Folli Follie ανακοίνωσε νωρίτερα ότι απλά ζήτησε την αναστολή της μετοχής της λόγω των πιέσεων που έχει δεχτεί, τελικά αποδείχθηκε… αναξιόπιστη. Αυτό δείχνει η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπου αναφέρεται ότι προέβη στην αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Folli Follie, «μετά από επιστολή – αίτηση αναστολής διαπραγμάτευσης που απέστειλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η εταιρία. Στην επιστολή αυτή η εταιρία δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις και για το λόγο αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από το Χρηματιστήριο Αθηνών την αναστολή διαπραγμάτευσης».

Η ανακοίνωση της Folli Follie νωρίτερα έλεγε τα εξής: «Μετά την εξακολουθούμενη και συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων, η οποία έχει δημιουργήσει αδικαιολόγητα ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την εταιρεία μας, με σχετικό έγγραφο αίτημά της, ζήτησε σήμερα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναστολή της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών της εταιρείας μας, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας μας από την ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία ErnstYoung, στη διάθεση της οποίας η εταιρεία μας ήδη θέτει όλα τα ζητούμενα στοιχεία».

Η εταιρεία ξέχασε λοιπόν να αναφέρει το πιο σημαντικό. Αυτό δημιουργεί ένα ακόμη πιο άσχημο κλίμα για τη συνέχεια και πάρα πολλά ερωτηματικά.

Γιατί λοιπόν περίμενε τόσο διάστημα για να ανακοινώσει ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες και τους φόβους των επενδυτών, και τους άφησε να εγκλωβιστούν σε ένα σερί πιέσεων το οποίο οδήγησε στην απώλεια των 2/3 της κεφαλαιοποίησής της. Δεν μπορεί να πόνταρε στην στήριξη από τις  αγορές μετοχών που πραγματοποιούσε ο Δ. Κουτσολιούτσος το τελευταίο διάστημα και την ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών. Αυτή ήταν μία τεχνητή στήριξη η οποία δεν προερχόταν από αλλαγή του κλίματος απέναντι στην εταιρεία.

Το ζήτημα λοιπόν που προκύπτει είναι πως η ελληνική αγορά η οποία διψά για επενδυτές και αλλαγή κλίματος μετά τους ισχυρούς κραδασμούς που έχουν προκαλέσει οι διαπραγματεύσεις με του δανειστές την τελευταία τριετία, αντί να παίρνει ανάσες, πέφτει σε μία «παγίδα» αξιοπιστίας με την «ρετσινιά» να είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί. Η Folli Follie σαν εταιρεία αποδεικνύει μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ότι αδυνατεί να διώξει τα βαριά σύννεφα που έχουν συγκεντρωθεί πάνω της και που στοιχειώνουν το σύνολο της ελληνικής αγοράς.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αναλυτές, η επενδυτική κοινότητα έχει εισαγάγει ένα νέο κριτήριο πλέον με το οποίο κατατάσσει τις εταιρείες, πέραν του βαθμού ελκυστικότητας των οικονομικών μεγεθών. Αυτός δεν είναι άλλος από τον βαθμό αξιοπιστίας όσων δημοσιοποιούν και αναφέρουν οι διοικήσεις των εταιρειών.

Είναι ξεκάθαρο  ότι η αγορά θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να κλείσουν οι πληγές που «άνοιξε» στην διάθεση των ξένων χαρτοφυλακίων η υπόθεση της Folli Follie την στιγμή που 100ντάδες ξένα funds έχουν συμμετοχή στο μετοχολόγιο ελληνικών εισηγμένων και έχουν αρχίσει ήδη να βλέπουν την έκθεσή τους στα ελληνικά assets ως επικίνδυνη…

Facebook Comments