Το παζάρι μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης για τις νέες αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ βρίσκεται σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, που δημοσιοποιήθηκε χθες τα ξημερώματα, οι αναφορές να είναι περιορισμένες και να μη φωτίζουν το τι μέλλει γενέσθαι.

Αντίθετα, παραμένει η ρήτρα για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου ένα χρόνο νωρίτερα από τον καθορισμένο χρόνο και συγκεκριμένα από το 2019, καθώς και η κατάργηση των εκπτώσεων στον ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με το κείμενο, η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει στις εξής μεταρρυθμίσεις στη φορολογία:

• ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές: Στο κείμενο τίθεται ως προαπαιτούμενο η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών και των εμπορικών αξιών, μέσω νόμου, αν χρειαστεί, αλλά και η δημιουργία μιας μόνιμης μονάδας στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα επικαιροποιεί διαρκώς τις αντικειμενικές. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, «οι Αρχές θα νομοθετήσουν την προσαρμογή των συντελεστών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αν χρειαστεί, με τρόπο που δεν θα μεταβάλει τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ, ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου να εκδοθούν τον Αύγουστο».

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές θα πρέπει να οδηγήσουν στη βεβαίωση φόρων ύψους 3,2 δισ. ευρώ και είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ. Εάν το ποσό δεν καλυφθεί, η κυβέρνηση προφανώς θα πρέπει να προχωρήσει στην αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ.

• Αφορολόγητο όριο: Μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2019 αντί για το 2020, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους άλλους θεσμούς. Η μείωση αυτή θα γίνει νωρίτερα εφόσον κριθεί ότι είναι αναγκαίο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Στην περίπτωση αυτή, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν από το επόμενο έτος 650 ευρώ περισσότερα. Μάλιστα, για πρώτη φορά, περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι, τα εισοδήματα των οποίων βρίσκονται σήμερα υπό την ομπρέλα του αφορολόγητου ορίου, θα πληρώσουν φόρο, ενώ συνταξιούχοι με μηνιαία εισοδήματα 500-600 ευρώ θα χάσουν μία σύνταξη μόνο από τα σκληρά μέτρα της φορολογίας (εάν συνυπολογιστούν και οι περικοπές συντάξεων, χάνουν 3 συντάξεις).

• Αλλαγές στο προνομιακό φορολογικό καθεστώς που διέπει τη ναυτιλία με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

• Αναμόρφωση της φορολογικών κινήτρων που απολαμβάνουν σήμερα οι επιχειρήσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης, την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού.

• Αναμόρφωση του συστήματος χρέωσης τόκων από το Δημόσιο για την εκπρόθεσμη πληρωμή φόρων και εισφορών.

• Επαναξιολόγηση της φορολογίας χαρτοσήμου καθώς και των υφιστάμενων τεκμηρίων διαβίωσης.

• Νομοθετική αντιμετώπιση προβλημάτων στους πλειστηριασμούς και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από την έως τώρα εφαρμογή τους.

• Κατάργηση έως το τέλος Ιουνίου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όποια νησιά έχουν απομείνει με το ειδικό καθεστώς.

• Εναρξη διαδικασίας προσλήψεων 728 νέων υπαλλήλων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, από τους οποίους οι 28 θα είναι ειδικευμένοι στην πληροφορική.

• Επιτάχυνση της προμήθειας λογισμικού προκειμένου να αυτοματοποιηθούν και να γίνουν πιο γρήγορες οι κατασχέσεις για οφειλές προς το Δημόσιο.

 

Facebook Comments