Η παράταση κατά ένα δίμηνο στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης δεν ήταν η μοναδική απόφαση τους χθεσινού Eurogroup στις Βρυξέλλες. Οι 18 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Βελγίου.

«Είμαστε στο σωστό δρόμο»

Και παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τους νέους αυστηρότερους κανόνες δημοσιονομικών ελέγχων της ΕΕ οι χώρες αυτές θα έπρεπε να είχαν καταθέσει μέσα στον Νοέμβριο διορθωμένους προϋπολογισμούς στη βάση του Συμφώνου Σταθερότητας, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να τους δώσει ακόμη περισσότερο χρόνο, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο του 2015.

Οι 18 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τάχθηκαν χθες υπέρ της στάσης της Επιτροπής. «Το αποφασιστικό είναι να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος για να κινηθούν τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Εάν παρατηρήσετε τι έχει δρομολογηθεί σε αυτές τις χώρες τις τελευταίες εβδομάδες, θα δείτε για παράδειγμα ότι στην Ιταλία έγινε σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα της απασχόλησης. Και στη Γαλλία η κυβέρνηση συνεχώς λαμβάνει συμπληρωματικά μέτρα. Είμαστε όλοι στο σωστό δρόμο. Και εμείς στη Γερμανία θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες».

«Δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος

Αντίθετα, ο εμπειρογνώμων σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής Μάρκους Φέρμπερ, ευρωβουλευτής από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, εξέφρασε την αντίθεσή του στην μεγαλόψυχη, όπως αποκάλεσε, πολιτική της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν έχω καμιά κατανόηση για το ότι στην πρώτη κιόλας εφαρμογή των αυστηρότερων μεταρρυθμίσεων γίνονται εξαιρέσεις» τόνισε μιλώντας στη DW. «Δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά ένδειξη ότι βρισκόμαστε υπό πίεση. Ενισχύσαμε επίτηδες την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ελπίδα ότι θα γίνονταν δίκαιος διαιτητής. Αλλά όταν οι διαιτητές δεν τηρούν τους κανόνες, δεν μπορεί κανείς να περιμένει απολύτως τίποτα από τους παίκτες».

Αξίζει να θυμηθούμε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε την Γαλλία και την Ιταλία να επιδείξουν μεγαλύτερη διάθεση για μεταρρυθμίσεις προκαλώντας οξείς αντιδράσεις και από τις δύο χώρες. Σε σημείο που ο ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σάντρο Γκόζι να παροτρύνει δυνατά την γερμανίδα καγκελάριο να συγκεντρωθεί στη Γερμανία και τις ελλείψεις στον τομέα των επενδύσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Ζαν Λυκ Μελανσόν. «Κλείστε το στόμα σας, κυρία Μέρκελ» έγραψε στα γερμανικά στο twitter.

 

Facebook Comments