Πιέσεις στο Χ.Α. ενόψει των αυξήσεων κεφαλαίου.  Αυτή είναι η άποψη που επικρατεί στην αγορά και αποτυπώνεται με τον πιο… εύγλωττο τρόπο στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Την επόμενη εβδομάδα, παραδοσιακά αναμένεται μείωση στον τζίρο λόγω των διακοπών του Πάσχα, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εντολές πώλησης μόνο και μόνο για να εξασφαλιστεί ρευστότητα, η οποία θα κατευθυνθεί στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Η Εθνική κατέστησε σαφές χθες το απόγευμα ότι σκοπεύει να καλύψει το 12% της αύξησης κεφαλαίου από συμμετοχή ιδιωτών, εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει ευφορία στο σύστημα υποστηρίζουν οι αναλυτές. Όμως, με βάση αυτό, δόθηκε το έναυσμα για ρευστοποιήσεις και εξασφάλιση ρευστότητας, σχολιάζουν οι ίδιοι.

Ο τραπεζικός κλάδος έφτασε να ενισχύεται περίπου κατά 8% και λίγο πιο πριν τα αρχικά κέρδη περιορίστηκαν στο μισό, στο +4%, με την Εθνική να ενισχύεται σχεδόν κατά 8%, στα 0,7660 ευρώ, η Eurobank σχεδόν κατά 5%, στα 0,2380 ευρώ και λιγότερο η Alpha κατά 2,54%, στο 1,21 ευρώ. Θετικό πρόσημο, αλλά και διακυμάνσεις για την Πειραιώς, που ενισχύεται στα 0,276 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο, με τον Μυτιληναίο και τα ΣΩΛΚ να βρίσκονται στο κόκκινο, έπειτα από την θετική πορεία που κατέγραψαν στο ταμπλό το προηγούμενο διάστημα. Απώλειες άνω του 2% για τη ΔΕΗ, για την οποία η άποψη των θεσμικών είναι ότι μέχρι την ιδιωτικοποίησή της θα παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένο σχέδιο.

Απώλειες για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 3,29 ευρώ, με την εταιρεία να παίρνει απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου 0,09 ευρώ, ΕΧΑΕ, στα 5,10 ευρώ, αν και ευνοείται από τις αυξήσεις κεφαλαίου. Πωλητές βγήκαν ακόμα στον Τιτάνα, την Jumbo, την Ιντραλότ, τη Frigoglass και τον ΟΠΑΠ. Για τη μετοχή του Οργανισμού υπάρχει αβεβαιότητα, η οποία συνδέεται με το ύψος της προσφοράς που θα καταθέσει η Emma Delta στο ΤΑΙΠΕΔ μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη. 

Οι συναλλαγές είναι σημαντικές και ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ . Σχεδόν ο μισός τζίρος έχει γίνει σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank.

Facebook Comments