Από τις συμπληγάδες των αγορών αλλά και το αποτέλεσμα των πολιτικών διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη θα περάσει η κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας το 2015 που φτάνουν τα 22,5 από τα οποία τα 17,8 δισ. πρέπει να αποπληρωθούν ως τον Αύγουστο.

Η δυσκολία δεν έγκειται μόνο στο ύψος των υποχρεώσεων αλλά και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πρέπει να κινηθεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών .

Το μεγαλύτερο μέρος του 2015 δεν θα υπάρχει η κλασική δανειοδότηση από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Θα πρέπει λοιπόν ο δημόσιος δανεισμός να σχεδιαστεί στη λογική των πιστωτικών γραμμών και της εξόδου στις αγορές έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας.

Το μέγεθος της πίεσης για εξυπηρέτηση των λήξεων του επόμενου χρόνου φάνηκε και στο πρόσφατο Eurogroup το οποίο ενέκρινε την τεχνική παράταση για το ελληνικό πρόγραμμα. Η Ελλάδα πέτυχε δίμηνη παράταση (αντί της εξάμηνης που ήταν έτοιμοι να επιβάλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας) με ένα βασικό επιχείρημα: Οτι αν η Ελλάδα δεν εισπράξει τα 7,2 δισ. της δόσης από Ε.Ε. και ΔΝΤ μέχρι και το τέλος Φεβρουάριου, δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει λήξεις 4,5 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2015. Από τα χρήματα αυτά 2,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ και 1,8 δισ. ευρώ για τόκους και 200 εκατ. ευρώ για προμήθειες και έξοδα δανείων.

Τον κίνδυνο αυτό επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης στη συνάντηση που είχε στο περιθώριο του Eurogroup με τον επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, κ. Πιερ Μοσχοβισί, ο οποίος θα βρεθεί στις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα.

Οπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, το συγκεκριμένο επιχείρημα, μαζί βέβαια και με την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, έπιασε τόπο. Ετσι η Ελλάδα έφυγε με μια περιορισμένη «τεχνική» παράταση και όχι με ουσιαστική εξάμηνη επιμήκυνση του προγράμματος.

Οταν τελικά η Ελλάδα γυρίσει σελίδα -κοντά στον Μάρτιο- και περάσει από την καθαρή δανειοδότηση στις πιστωτικές γραμμές από την Ε.Ε., το ΔΝΤ θα αντιμετωπίσει άλλη μια πρόσκληση: Την έξοδο στις αγορές.
Αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και μπορεί να δανειστεί με επιτόκιο κοντά στο 3-3,5%, τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα και το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει σε μακροχρόνιο δανεισμό από τις αγορές ύψους 6-7 δισ. ευρώ. Αν όμως η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς δεν έχει υποχωρήσει όσο πρέπει από 9,36% που έκλεισε την Παρασκευή, ο δανεισμός από τις αγορές θα είναι απαγορευτικός. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μετατρέψει τις πιστωτικές γραμμές σε δάνειο για να καλύψει τις ανάγκες της, οι οποίες είναι εξαιρετικά υψηλές.

Στο δεύτερο τρίμηνο του χρόνου υπάρχουν υποχρεώσεις ανάλογες με το πρώτο τρίμηνο. Από τα συνολικά 4,3 δισ. ευρώ το 1,1 δισ. ευρώ είναι τόκοι, 3 δισ. ευρώ για δάνεια του ΔΝΤ και τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ προμήθειες και έξοδα παλαιότερων δανείων.


Πιο βαρύ το τρίτο τρίμηνο

Την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου οι υποχρεώσεις για την αποπληρωμή χρέους φτάνουν τα 11,4 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το απόθεμα του ΤΧΣ που θα αποτελέσει τη βάση της πιστωτικής γραμμής από την Ε.Ε.
Μέσα στις υποχρεώσεις του τρίτου τριμήνου υπάρχουν δύο ομόλογα συνολική αξίας 6,7 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ και 1,8 δισ. ευρώ από τα πρώτα δάνεια του ΔΝΤ. Την ίδια περίοδο θα πρέπει να αποπληρωθούν τόκοι συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ καθώς και 900 εκατ. ευρώ άλλες υποχρεώσεις.

Το τέταρτο τρίμηνο του χρόνου είναι το πιο «ελαφρύ» αφού οι υποχρεώσεις δεν ξεπερνούν τα 2,96 δισ. ευρώ, οι οποίες μοιράζονται σε 950 εκατ. ευρώ για τόκους, 1,8 δισ. ευρώ και 100 εκατ. ευρώ σε άλλα έξοδα.

Facebook Comments