Της λιτότητας που εφαρμόζεται στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου υπεραμύνεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαμηνύοντας πως «η πολιτική διάσωσης του ευρώ αποδίδει». Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Impulse» και αναφορικά με το παραπάνω θέμα, ο κ. Σόιμπλε αναφέρει, ενδεικτικά, μάλιστα, το παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία, όπως λέει, «είχε πέρυσι μικρότερο έλλειμμα από αυτό που αναμενόταν, αύξησε τις εξαγωγές της σε τρίτες χώρες, ενώ η ανεργία μειώνεται».

Για την περίπτωση της Ελλάδας, εκτός των άλλων, αναφέρει: «Πάντα λέγαμε ότι αν οι χώρες αντιμετωπίσουν αξιόπιστα τα προβλήματά τους -στην περίπτωση της Ελλάδας την οικονομική τσαπατσουλιά και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας- τότε θα τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος. Αυτή είναι η φιλοσοφία των προγραμμάτων διάσωσης. Και λειτουργεί».

Δηλώνει ακόμη, χαρακτηριστικά, ότι «πίσω από την Ευρώπη βρίσκεται η ιδέα τού να αποδεχόμαστε ότι οι άλλοι είναι διαφορετικοί και αποφασίζουν οι ίδιοι».

Να σημειωθεί πως ο κ. Σόιμπλε, επέκρινε, τις απόψεις του προέδρου της Κομισιόν, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναφορικά με την οριακή κατάσταση, στην οποία έχει οδηγηθεί η λιτότητα στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη δεν οφείλονται στις σκληρές πολιτικές λιτότητας και ότι «κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον Μπαρόζο για αυτό».

Facebook Comments