“Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ επισκέπτεται την Αθήνα σήμερα εν μέσω αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας μετά την αιφνίδια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επισπεύσει την Προεδρική εκλογή” επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα  Guardian σε εκτενή ανταπόκρισή της για την άφιξη του Πιερ Μοσκοβισί.

“Η επίσκεψη του Γάλλου πολιτικού έρχεται την ώρα που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της ριζοσπαστικής αριστεράς στη χώρα, Αλέξης Τσίπρας, εντείνει τους ισχυρισμούς του ότι η Ελλάδα υπόκειται σε μια εκστρατεία φρενήρους κινδυνολογίας όχι μόνο από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και από  ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενόψει της ψηφοφορίας αυτής της εβδομάδας, την πρώτη από τις τρεις” σημειώνει.

“Σε μια επανάληψη του δράματος που στοίχειωσε την Ελλάδα στο αποκορύφωμα της κρίσης της ευρωζώνης το 2012, οι αγορές έχουν καταρρεύσει (ΧΑ) και το κόστος δανεισμού της χώρας εκτοξεύεται αναβιώνοντας τους φόβους της ελληνικής εξόδου (από το ευρώ) -αποκαλούμενη ως Grexit- εάν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία” προσθέτει η Guardian.

Όπως επισημαίνει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, ο Μοσκοβισί, του οποίου η διήμερη επίσκεψη αναμένεται να επικεντρωθεί στις τελματωμένες διαπραγματεύσεις με την τρόικα -την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- δεν θα συναντηθεί με τον Τσίπρα. “Οι συνεργάτες (του Τσίπρα) χαρακτηρίζουν ως απίστευτο το σνομπάρισμα του Μοσκοβισι. Την περασμένη εβδομάδα, ο επίτροπος Οικονομικών δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Σαμαράς ξέρει τι κάνει και θα κερδίσει το ρίσκο που ανέλαβε για την επίσπευση της ψηφοφορίας για το νέο Πρόεδρο. Σε  συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο γάλλος επίτροπος περιγράφει τον πρώην επίτροπο περιβάλλοντος Επίτροπος της ΕΕ Σταύρο Δήμα, ο οποίος είναι ο υποψήφιος της κυβέρνησης για την Προεδρία, ως καλό άνθρωπο” τονίζεται στο ρεπορτάζ.

“Παρά την ολοένα επιδεινούμενη επίπεδα πόλωσης -είτε από τους βουλευτές οι οποίοι απρόθυμα υποστηρίζουν, ή κατηγορηματικά αντιτίθενται, στο πρόγραμμα διάσωσης -η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θέλουν το διχασμένο κοινοβούλιο να εκλέξει Πρόεδρο, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Μια δημοσκόπηση της Κάπα Research, που δημοσιεύτηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αποκάλυψε ότι το 57% των ερωτηθέντων θέλει το 73χρονο Δήμα να αναλάβει τη θέση, αλλά το 61,1% αυτών πιστεύουν ότι η ψηφοφορία θα αποτύχει” σημειώνεται.

“Ο Σαμαράς έκανε αντιληπτό ότι θα προτιμούσε την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία αντί να μετάσχει σε μια διακομματική κυβέρνηση σωτηρίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το προβάδισμα  του ΣΥΡΙΖΑ να ψαλιδίζεται, τροφοδοτώντας τις εκτιμήσεις ότι είναι απίθανο να κερδίσει τις εκλογές με αυτοδυναμία” προσθέτει η εφημερίδα.

Μάλιστα, η Guardian επικαλείται στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι πρόκειται για μια “win-win” (με οφέλη σε κάθε περίπτωση) κατάσταση. “Ακόμα και αν χάσουμε (την ψηφοφορία για Πρόεδρο) θα κερδίσουμε, γιατί οι ψηφοφόροι θα επιρρίψουν στον ΣΥΡΙΖΑ το χάος που θα ακολουθήσει, κι αυτό θα διασφαλίσει τη νίκη μας στις εθνικές εκλογές” ανέφερε.

Το πρόγραμμα του επιτρόπου στην Αθήνα

Τη Δευτέρα το απόγευμα ο κ. Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Το πρωί της ίδιας ημέρας ο Γάλλος επίτροπος θα συναντηθεί με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και θα επισκεφθεί το εργοτάξιο του υπό κατασκευή σταθμού του μετρό «Αγία Βαρβάρα».

Την Τρίτη, ο κ. Μοσκοβισί έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και στη συνέχεια θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο κτήριο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Facebook Comments