Εν μέσω των διαφωνιών και αμφισβήτησης της μνημονιακής πορείας της χώρας, η πλειοψηφία της βουλής, ενέκρινε απόψε με 29 ψήφους υπέρ και 26 κατά, τον πιο «σφικτό» προϋπολογισμό των τελευταίων ετών, δίνοντας ραντεβού για την Πέμπτη, όταν θα συζητήσει το πιο επίμαχο μέρος του οικονομικό προγράμματος – τις εκποιήσεις.

Τον δεύτερο «μνημονιακό» προϋπολογισμό υπερψήφισαν ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ.

Κατά του προϋπολογισμού τάχθηκαν το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων, η Συμμαχία Πολιτών και ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ελαφρώς μειωμένα έσοδα και μειωμένες δαπάνες.
Τα έσοδα, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών, αναμένεται να φθάσουν τα €5.928 εκατ. σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €5.952 εκατ. το 2014.

Το σύνολο των προϋπολογιζόμενων δαπανών του προϋπολογισμού, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών, ανέρχεται στα €6.662 εκατ. σε σύγκριση με €6.622 εκατ. το 2014 σημειώνοντας αύξηση ύψους 0,6%.

Η Κύπρος αναμένεται να πετύχει το 2014 μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,5% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει το 105% του ΑΕΠ και να υποχωρήσει για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια στο 103% του ΑΕΠ.
 

Facebook Comments