Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη από το 2015 βλέπει η EY, επικαλούμενη την αύξηση των εξαγωγών και την ενίσχυση των επενδυτικών δαπανών.

Όπως επισημαίνεται στην τελευταία έκδοση της ΕΥ Eurozone Forecast (EEF), παρά το γεγονός ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 ο ρυθμός ανάκαμψης της Ευρωζώνης παρέμεινε υποτονικός, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να επιταχυνθεί από 0,8% το 2014 στο 1,2% το 2015, και στη συνέχεια 1,6% ετησίως το 2016-18.

Σύμφωνα με την EY, η καθυστερημένη επίδραση της εξασθένησης του ευρώ, η χαλάρωση της δημοσιονομικής λιτότητας, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου αλλά και η αυξημένη εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα θα στηρίξουν συνδυαστικά τη σταδιακή ενίσχυση της ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ.

Η ζήτηση για εξαγωγές από την Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά 3,7% το 2015, από 3,4% το 2014 φθάνοντας το 4% κατά μέσο όρο το 2016-18, καθώς η ανάκαμψη στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχισθεί και το αποδυναμωμένο ευρώ θα ενισχύσει τις λιγότερο ανταγωνιστικές οικονομίες της ζώνης του ευρώ.

Επιπλέον, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα με τη συμβολή του ελέγχου των στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών (AQR) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε συνδυασμό με συμπληρωματικά μέτρα από την ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας, θα οδηγήσουν σε πιο άνετη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το 2015, σημειώνεται στην έκθεση της EY.

Facebook Comments