Κύπρος: Αναβάλλει την εκταμίευση της δόσης το ΔΝΤ

StockWatch

Κύπρος: Αναβάλλει την εκταμίευση της δόσης το ΔΝΤ, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Το ΔΝΤ ανέστειλε τη συζήτηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, μετά την απόφαση της βουλής να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2015.

Η συνάντηση του ΔΣ του ΔΝΤ για συζήτηση του κυπριακού προγράμματος, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, έχει αναβληθεί.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ εξέδωσε αργά το βράδυ ανακοίνωση, εξηγώντας τους λόγους.

«Μετά τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) αναστολή της υπάρχουσας νομοθεσίας για τις κατασχέσεις, κρίσιμες προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της πέμπτης επιθεώρησης του προγράμματος δεν εκπληρώνονται πλέον. Επομένως η αυριανή συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου αναβάλλεται».

Η ανακοίνωση της εκπροσώπου αναφέρει ακόμη ότι το ΔΝΤ «υποστηρίζει τις κυπριακές αρχές στις προσπάθειές τους να προχωρήσουν σε φιλόδοξο και εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας και θα συμφωνήσουμε με τις αρχές σχετικά με τα επόμενα βήματα για την προσεχή περίοδο».

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ, η απόφαση της βουλής προκάλεσε έντονη δυσφορία στην διοίκηση του ΔΝΤ, αξιωματούχοι του οποίου διαβουλεύονταν για αρκετές ώρες με τους ευρωπαίους.

Όπως ανέφερε πηγή εκτός «Ταμείου», είχε αποφασιστεί μετά την ακύρωση των νόμων από το ανώτατο δικαστήριο, η εξέταση της πέμπτης επιθεώρησης να γίνει μαζί με την έκτη και να εκταμιευθούν μαζί και οι δύο δόσεις.

Ωστόσο μετά την απόφαση της ΕΕ και της ΕΚΤ να εκταμιεύσουν τη δόση υπό προϋποθέσεις, ορίστηκε συνεδρίαση για τις 19 Δεκεμβρίου.

Όπως έγραψε σήμερα η StockWatch παρόμοιες αντιδράσεις υπήρξαν χθες και στις Βρυξέλλες, που αξιολογούν τα δεδομένα και εξετάζουν τα επόμενα βήματα. Η ομάδα των πιστωτών δεν αποκλείεται σήμερα να εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Με βάση τις πληροφορίες που μεταδίδει το ΚΥΠΕ, το σενάριο αναβολής της έκτης αξιολόγησης φαίνεται να απομακρύνεται.

Επιστρέφουμε πλέον στο παλαιό σενάριο, ανέφερε η ίδια πηγή στο ΚΥΠΕ, βάσει του οποίου η αποστολή της «τρόικας» θα μεταβεί στην Κύπρο στις 27 Ιανουαρίου και μετά την αναχώρηση τα μέλη της θα συντάξουν τις εκθέσεις. Με βάση τα νέα δεδομένα, η εκταμίευση των δύο δόσεων από το ΔΝΤ δεν πρόκειται να γίνει πριν τις αρχές Μαρτίου.

Πάντως, ενόψει της ακυρωθείσας σημερινής συνεδρίασης, πέραν της έκθεσης της αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο, που περιείχε θετική εικόνα για τη συμμόρφωση, παρά τις όποιες δυσκολίες και καθυστερήσεις, παρεμβάσεις είχαν ετοιμάσει κι όλα τα μέλη του ΔΣ.

Στο ερώτημα γιατί δεν έγινε κανονικά η συνεδρίαση αφού η απόφαση της βουλής ανέστειλε την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις μόνο για ένα μήνα, πηγή εκτός «ταμείου» ξεκαθάρισε ότι το θέμα ήταν νομικό.

«Μέχρι την απόφαση της βουλής οι προϋποθέσεις θεωρούνταν εκπληρωμένες. Αυτό άλλαξε στις 18 Δεκεμβρίου και το καταστατικό του ΔΝΤ δεν επέτρεπε θετική ψήφο. Υπάρχουν περιπτώσεις που ψηφίζονται εξαιρέσεις, αλλά αφορούν μόνο τεχνικά ζητήματα».

Η ίδια πηγή υποστήριξε πως η αναβολή της συνεδρίασης ήταν προτιμότερη από πραγματοποίησή της και απόρριψη της δόσης, ενέργεια με σοβαρότερες επιπτώσεις για την εικόνα της Κύπρου.