Επί τρεις δεκαετίες, μόνο ο Βρετανός φωτορεπόρτερ Steve Wood γνώριζε την ύπαρξη του μικρού θησαυρού, που ήταν κρυμμένος στο αρχείο του: το 1981 είχε φωτογραφίσει τον Andy Warhol σε ένα ξενοδοχείο της γαλλικής πόλης Deauville.

Τα σπάνια πορτρέτα, όπου ο διάσημος καλλιτέχνης ποζάρει με χαρακτηριστική σοβαρότητα, κρατώντας ένα ηλιοτρόπιο, ένα τεύχος του αμερικανικού περιοδικού «Interview» ή με μία τσάντα στην πλάτη, δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ επειδή ο φωτογράφος… αμέλησε να τις στείλει στα πρακτορεία.

Αλλωστε, ο Warhol δεν ήταν παρά μία από τις δεκάδες διασημότητες, που είχε απαθανατίσει ως συνεργάτης της εφημερίδας Daily Express κατά τη διάρκεια του Deauville American Film Festival. «Ξέρω ότι είναι μεγάλος καλλιτέχνης, αλλά προσωπικά δεν με εντυπωσίασε ποτέ. Προτιμώ τον Van Gogh και τους κλασικούς», δήλωσε πρόσφατα για να δικαιολογήσει την «αμέλειά» του στο περιοδικό «Interview», το οποίο ίδρυσε ο Andy Warhol το 1969.

Τα πορτρέτα θα παρέμεναν στην αφάνεια αν το 2012 ο φωτογράφος δεν δεχόταν επίσκεψη από τον συνάδελφο και φίλο του David Munns, ο οποίος παρομοίασε το στούντιό του με το εργαστήριο του Warhol. «Βάζω στοίχημα ότι δεν τον γνώρισες ποτέ», πρόσθεσε, γεγονός που ώθησε τον Wood να ανασύρει τα ξεχασμένα αρνητικά, μόνο και μόνο για να αποδείξει ότι είχε πράγματι συναντηθεί με τον σημαντικό εκπρόσωπο της ποπ αρτ. Κατόπιν παρότρυνσης του Munns, ο Wood δέχτηκε τελικά να δημοσιοποιήσει τις φωτογραφίες, αν και εξακολουθούσε να αμφισβητεί την αξία τους.

Από τις 3 έως τις 9 Μαΐου, τα πορτρέτα θα εκτεθούν για πρώτη φορά, στο Νεοϋορκέζικο «345meatpacking venue» υπό τον τίτλο «Lost and found», ενώ ορισμένες από αυτές θα παρουσιαστούν και στο Λονδίνο

Facebook Comments