Δρόμος στρωμένος με αγκάθια περιμένει την κυβέρνηση ακόμα και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας. Φόροι, ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος είναι τα τρία κλειδιά για την επιστροφή στην ομαλότητα της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση η οποία καλείται να χειριστεί έναν τεράστιο όγκο σκληρών μέτρων, πολύ μακριά από τις προεκλογικές της υποσχέσεις, θα πρέπει να δώσει έμφαση σε τρεις τομείς οι οποίοι επίσης δεν συγκαταλέγονταν στις βασικές προεκλογικές της προτεραιότητες:

-Φόροι. Χαλάρωση φορολογουμένων, οι οποίοι μόνο ρυθμίζουν παλαιά χρέη, αλλά κατά τα άλλα απέχουν από τις τρέχουσες υποχρεώσεις, είτε αυτές αφορούν υποβολή δηλώσεων είτε πληρωμές. Συνολικά πρέπει να πληρωθούν, χωρίς τον ΦΠΑ, 14 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015.

-Μετά την σταθεροποίηση που αναμένεται να έρθει στο τραπεζικό σύστημα μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, η μεγάλη πληγή του θα είναι ξανά κόκκινα δάνεια τα οποία στο μεταξύ έχουν φτάσει στα 86,6 δις. ευρώ. Από αυτά μόνο το 50% καλύπτεται από προβλέψεις (κεφάλαια που βάζουν στην άκρη οι τράπεζες για να αντιμετωπίζουν τις περιπτώσεις αθέτησης πληρωμής). Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μπορεί ωστόσο απλώς να μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες που μετά βεβαιότητας θα προκύψουν στο τέλος του Φθινοπώρου για τις εγχώριες τράπεζες. Κεφάλαια που θα πρέπει να βρεθούν είτε από τον ιδιωτικό τομέα εκ νέου, τότε να βάλει λεφτά το δημόσιο από τα χρήματα της συμφωνίας.

-Το μεγάλο ερωτηματικό ωστόσο για την επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται στο πεδίο των επενδύσεων. Με δεδομένο ότι όλη η κυβέρνηση θεωρεί το επιχειρηματικό κέρδος πλούτο και άρα κάτι δαιμονικό, ιδιώτης επενδυτής δύσκολα θα περάσει τα ελληνικά σύνορα το επόμενο διάστημα. Άρα η μοναδική «ελπίδα» ανάκαμψης της οικονομίας έρχεται από τις επιδοτούμενες από την ΕΕ δημόσιες επενδύσεις και τις εγχώριες επιχειρηματικές δυνάμεις που παραδοσιακά τις διαχειρίζονται.

Αν ξεπεράσει και αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο όλα τα παραπάνω, τότε έχει λίγες εβδομάδες για να δει πως θα χειριστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που δεσμεύεται να φέρει τον Σεπτέμβριο με νέες επιβαρύνσεις που θα ισχύσουν από την 1/1/2016 και το νέο ασφαλιστικό που θα φέρει τον Οκτώβριο με εξοικονομήσεις (μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορίων) ύψους 1,8 δις. ευρώ…

Facebook Comments