Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι μια προσωπικότητα δύσκολο να σταθμιστεί. Τι κι αν οι FinancialTimes έγραφαν ότι απειλεί να ηγηθεί κινήματος αποστασίας. Τι κι αν φέρονταν χολωμένος για τον παραγκωνισμό του από την διαπραγματευτική ομάδα. Ο Γιάννης Βαρουφάκης όχι μόνο επέστρεψε, αλλά επέστρεψε για τα καλά.
 
Το κείμενο της συμβιβαστικής πρότασης που θα «κουμπώνει» τα σκληρά μέτρα της ελληνικής πλευράς με τα σκληρά μέτρα των δανειστών, αυτός το συντάσει. Δηλώσεις υπέρ της Ευρώπης και την παραμονή της χώρα σε αυτήν, μόνο αυτός κάνει με αυτήν την ενέργεια.
 
Τελικά, την πρόταση η οποία θα απομειώνει έστω και λίγο την αξία του χρέους, αυτός την κάνει. Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες έχει προτείνει μια παρέμβαση στο σκέλος του χρέους που αφορά τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου το ύψος των οποίων φτάνει τα 54 δις. ευρώ. Η προτασή του περιλαμβάνει την μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό, αλλά και την επιμίκυνση αποπληρωμής του για άλλα 30 χρόνια. Κίνηση που εφόσον ευοδοθεί, βελτιώνει σημαντικά το προφίλ του χρέους, διευκολύνει το ΔΝΤ να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στην παρούσα συμφωνία και δίνει ένα φύλλο συκής στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να σκεπάσουν τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας…

Facebook Comments