Θεμελιώδης Πρόβλεψη: Ουδέτερη 

Εν μέσω νέων ενδείξεων ότι μια μαζική επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ είναι στον ορίζοντα, το ευρώ υποχώρησε γρήγορα στο δεύτερο μισό της προηγούμενης εβδομάδας, κλείνοντας -1,91% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου από το κλείσιμο της Παρασκευής. Το κοινό νόμισμα υποχώρησε κάτι περισσότερο από 1% έναντι όλων των βασικών νομισμάτων (μόνη άνοδος στο EURCHF + 0,22% για την εβδομάδα), με το EURJPY να σημειώνει απώλειες -1,27%, παρά τη συνεχιζόμενη δύναμη στις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρόσφατο κύμα ενεργειών και σχολίων από τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας εντός και εκτός της ζώνης του ευρώ τροφοδοτεί την λογική ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Είναι σημαντικό να εξεταστεί ο ρόλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας κατά τα τελευταία χρόνια: έχει υπηρετήσει σχεδόν ως συμπληρωματικό υποκατάστημα της ΕΚΤ, από τότε που η SNB εφάρμοσε τη βάση στήριξης στο EURCHF στο 1.2000 στις 6 Σεπτεμβρίου 2011. Είναι μια σύμπτωση, τότε, ότι η ΕΚΤ καταπιάνεται με την εισαγωγή ενός σημαντικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση της 22ης Ιανουαρίου, με τους φόβους μιας κρίσης στο ρούβλι να κάνουν την SNB να παρεμβαίνει για να ανακόψει τη φυγή προς το ελβετικό φράγκο;

Κατά μία έννοια, η εισαγωγή αρνητικών επιτοκίων από την SNB για πρώτη φορά από το 1970 λειτουργεί ως ένα μέτρο που θα προϋπαντήσει τη μαζική επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ – αυτό είναι μια προσπάθεια να οικοδομηθεί ένα μαξιλάρι για πιθανό QE της ΕΚΤ- έναντι της φημολογίας ότι θα απειληθεί το 1.2000 στο EUR/CHF.

Εάν ο επιδιωκόμενος σκοπός από τις τελευταίες ενέργειες της SNB φαίνεται συνωμοτικός, τότε τα σχόλια που έγιναν από τον Benoit Couere της ΕΚΤ μπορεί να χρησιμεύουν για να επιβεβαιώσουμε αυτήν την κερδοσκοπία. Τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν στις 16 Δεκεμβρίου, υποδεικνύουν ότι ένα νέο πρόγραμμα χαλάρωσης από την ΕΚΤ είναι πολύ κοντά, με τον κ Couere να λέει ότι “υπάρχει μια ευρεία συναίνεση στο Διοικητικό Συμβούλιο να κάνει περισσότερα και τώρα συζητούμε τα μέσα για να το πραγματοποιήσουμε.”

Η ώρα για το επόμενο κύμα αδυναμίας του EUR/USD μπορεί να πλησιάζει, τώρα που η αγορά των προθεσμιακών συμβολαίων ήταν κάπως ανακουφισμένη από τις μεγάλες καθαρές θέσης πώλησης στο ευρώ. Η κορυφή των πωλήσεων είχε φτάσει στις αρχές του Νοεμβρίου με τους κερδοσκόπους στα 179.0K συμβόλαια για την εβδομάδα που έληξε στις 4 Νοεμβρίου. Από τις 16 Δεκεμβρίου οι θέσεις short είχαν πέσει στα 126.6K συμβόλαια – μείωση κατά -29,3%. Η μετατόπιση της θέσης δίνει λόγο στις «αρκούδες» να πιστεύουν στην συνέχιση της πτωτικής πορείας: Καθώς οι θέσεις πώλησης υποχώρησαν από 4 Νοέμ – 16 Δεκ, το μόνο που κατάφερε το EURUSD ήταν να ανακάμψει κατά + 0,28%.

Και τώρα παρότι έρχονται οι χριστουγεννιάτικες διακοπές, με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να εξακολουθούν να μειώνονται (τα 5Y5Y inflation swaps έκλεισαν την εβδομάδα στο 1.366%, ακριβώς πάνω από τα ετήσια χαμηλά στις 17 Δεκεμβρίου στο 1.298%), τα dovish μέλη της ΕΚΤ θα αισθάνονται ότι το σωστό είναι μόνο να φέρει στο προσκήνιο ένα νέο πρόγραμμα χαλάρωσης κατά τη συνεδρίαση της 22ης Ιανουαρίου. Οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να είναι περίεργες με μειωμένη συνθήκες ρευστότητας, αλλά έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα για το 2015 στο ευρώ. -CV

Facebook Comments