ΤΑ ΝΕΑ δημοσίευσαν πρόσφατα συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και έχουν ενδιαφέρον κάποιες επισημάνσεις:

Πρώτα από όλα η εντελώς επίπεδη και σχεδόν μοιρολατρική αντιμετώπιση των θεμάτων του χαρτοφυλακίου που προΐσταται. Για έναν άνθρωπο που προέρχεται από τον χώρο της στρατιωτικής εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας θα περίμενε κανείς να δείξει αποφασιστικότητα στις δηλώσεις του με τρόπο που να εμφυσεί ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, που συχνά είναι σημαντικό όσο και η ίδια η ασφάλεια. 

Αλλά φευ, η αποφασιστικότητα πάει περίπατο όταν αναφέρεται σε παρελθόν όπου η αστυνομία χρησιμοποιήθηκε ως «μηχανισμός καταστολής». Δηλαδή πόσα χρόνια μετά το 1974 και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας θα πρέπει να παρέλθουν για να παραδεχθούμε ότι η αστυνομία πρέπει να εξασκεί το νόμιμο μονοπώλιο της βίας όταν αυτό κριθεί επιχειρησιακά αναγκαίο, χωρίς να ενεργοποιήσουμε αντιφασιστικά αντανακλαστικά;  Πόσες ατιμώρητες καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας πρέπει να επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος (τρόλεϊ στην Πατησίων, ακυρωτικά στο μετρό, αυτοκίνητα, εμπορικές επιχειρήσεις, πλακάκια στο Σύνταγμα, Πανεπιστημιακά ιδρύματα και Αθήνα και Θεσσαλονίκη κ.ο.κ.) για να αντιληφθούμε ότι η σύγχρονη αστυνομία πρέπει να δρα ως θεματοφύλακας της δημοκρατίας από έκνομες ενέργειες και όχι ως παρατηρητής μέχρι οι καταστροφείς να οριοθετήσουν τις ζώνες επιρροής τους;

Τι κάνουν στις ζώνες επιρροής τους; Αυτό που παραδέχεται και ο ίδιος ο Υπουργός. Διακίνηση ναρκωτικών που τροφοδοτούν και άλλες παραβατικές συμπεριφορές.  Βέβαια ο ίδιος εμφανίζεται να διαχωρίζει τους «επαναστάτες» από τους «μπαχαλάκηδες που συνδέονται με τα κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών» και θεωρεί ότι η θέσπιση όποιου ιδιώνυμου περιορίζει θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα το ελεύθερο πέταγμα φυλλαδίων έξω από το Λευκό Οίκο. Υπουργέ, δεν μιλάμε για τρικάκια εδώ, αλλά για φθορά που ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Στις ΗΠΑ οι αντίστοιχοι δράστες θα ήταν μέσα προφυλακισμένοι μέχρι τη δίκη. Οι άστοχες συγκρίσεις και οι επιλεκτικές παρατηρήσεις είναι προσβολή στη νοημοσύνη των πολιτών.

Στη συνέχεια ο κ. Τόσκας διανθίζει τη συνέντευξη με αποσπάσματα από την ορολογία του καλού διαστρεβλωτή όπου οι όροι «νεοφιλελεύθερες επιλογές», «ακροδεξιά», «αυτοματισμοί» «κοινωνική προστασία» ρίπτονται εκτός πλαισίου και νοήματος, χρησιμοποιούνται ως μπαμπούλας και δεν απαντάνε στις κατηγορίες για ελλιπή αστυνόμευση (πώς θα μπορούσαν άλλωστε).

Σε ένα σημείο που έχει βέβαια δίκιο είναι ότι και επί των ημερών προηγούμενων κυβερνήσεων η ανοχή στην παραβατικότητα των αναρχικών ήταν ύποπτη και η αντίδραση των Αρχών τουλάχιστον φοβική.

Αλλά μιας και ανέφερε το εμπόριο ναρκωτικών ας συνδράμουμε και εμείς ως υπεύθυνοι πολίτες στην καταπολέμησή τους. Όπως παρατηρούν μερικοί χιλιάδες διερχόμενοι πολίτες και φοιτητές της Νομικής στον πεζόδρομο της Μασσαλίας καθημερινά, ανά πάσα στιγμή υπάρχουν 10-15 δύστυχες ψυχές που χτυπούν τη δόση στα πολυτρυπημένα κορμιά τους και δύο pushers κρυμμένοι πίσω από το κιόσκι στην πλευρά του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων που ελέγχουν την πελατεία. Βέβαια αυτό που ο ανεκπαίδευτος διερχόμενος παρατηρεί είμαι σίγουρος πως το έχουν παρατηρήσει ήδη οι αστυνομικές αρχές και ετοιμάζεται επιχείρηση. Έτσι δεν είναι Υπουργέ;

Σχεδόν με έπεισε ο κ. Υπουργός ότι η αναποτελεσματικότητά του δεν οφείλεται σε εσκεμμένη αδράνεια αλλά απλά σε άδολη ανικανότητα και  αγνή μυωπική ιδεοληψία. Πράγμα που (αν είναι έτσι) με κάνει με τη σειρά μου να ανατριχιάζω στη σκέψη ότι η 25η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία  ως αιχμή δόρατος των Ε.Δ. στη Θράκη ήταν κάποτε στα χέρια του.

Facebook Comments