Στην αναβολή της παραλαβής των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S400 προσανατολίζεται η Άγκυρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ και του Μανώλη Κωστίδη, μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Mεβλούτ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους πως η παραλαβή των S-400 θα γίνει σε 19 μήνες αντί των 9 που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Επισήμως, η Άγκυρα επικαλέστηκε ως δικαιολογία τεχνικούς λόγους, ότι δηλαδή στο διάστημα αυτό δεν θα έχουν προλάβει να εκπαιδευτούν στο λογισμικό των συστημάτων οι Τούρκοι αξιωματικοί και η χρήση του θα πρέπει να γίνεται από Ρώσους.

Η αναβολή πάντως γίνεται στη σκιά της προειδοποίησης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι αν η Τουρκία προβεί στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, αυτό θα έχει αντίκτυπο στη συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και αυτό το οποίο αφορά στην παραγωγή των μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35.

 

Facebook Comments