Την άποψη ότι το μόνο ελληνικό κόμμα που παρουσιάζει πειστικά την περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μoύντσαου σε άρθρο με τίτλο «Οι εξτρεμιστές της πολιτικής μπορεί να γίνουν οι σωτήρες της Ευρωζώνης».

Ο αναλυτής των FT αναφέρει πως η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης Σαμαρά για το χρέος που συνοψίζεται στο δόγμα «επέκτεινε τις λήξεις και προσποιήσου ότι είσαι φερέγγυος», απλά καθυστερεί το αναπόφευκτο και είναι μια αποτυχημένη στρατηγική.

Εάν μάλιστα, όπως υποστηρίζει, προστεθεί στο βάρος του χρέους και ο αποπληθωρισμός που αυξάνει την πραγματική αξία του χρέους, η Ελλάδα σπρώχνεται στο χείλος του γκρεμού. Ο ίδιος επισημαίνει πάντως ότι αν και κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς έχει δίκιο για το κούρεμα του χρέους, δεν είναι ειλικρινές όταν δημοσίως αποκλείει μια έξοδο από την ευρωζώνη.

Εάν υποστηρίζεις τη λύση της αναδιάρθρωσης του χρέους θα πρέπει να απαντήσεις και στο ερώτημα τι θα κάνεις εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. Οι επιλογές τότε θα είναι είτε η επαναφορά του status quo (δηλαδή το πρόγραμμα)- σε αυτή την περίπτωση δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ- είτε η έξοδος από την Ευρωζώνη και η στάση πληρωμής απέναντι στους ξένους πιστωτές. Ομως αυτό ακριβώς έχει αποκλείσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το σωστό ένστικτο αλλά ίσως δεν έχει τις σωστές πολιτικές.

Αυτή η έλλειψη συνέπειας έχει σημασία καθώς η Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται να είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει την μπλόφα του ΣΥΡΙΖΑ. Καταλήγοντας ο Μουντσάου σημειώνει πως ο μόνος τρόπος για να αναδιαρθρώσει η Ελλάδα το χρέος της, θα είναι να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. «Δεν μπορώ να δω για την Ελλάδα άλλο τρόπο διαφυγής, από την αναδιάρθρωση χρέους. Και δεν μπορώ να δω αναδιάρθρωση χρέους εντός της ευρωζώνης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Facebook Comments