Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τις συνομιλίες για το Μακεδονικό να βρίσκονται στην κρισιμότερη φάση, έδωσε συνέντευξη στo Kontranews με το Γιώργο Μελιγγώνη. Το τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, έγινε σήμερα στις 15:00 με τον υπουργό Εξωτερικών τον χαρακτηρίζει ως “το αποφασιστικό βήμα” που έγινε σήμερα. Η τηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να συνεχιστεί αύριο.

“Το ζητούμενο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι να λύνουμε τα προβλήματα, όχι να μένουμε αδρανείς και με τα προβλήματα σε εκκρεμότητα. Τα προβλήματα με την ΠΓΔΜ είναι υποδεέστερα έναντι των μεγάλων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών προβλημάτων που έχουμε με την Τουρκία”, υπογράμμισε εξ αρχής.

Σε κάθε περίπτωση ως στόχο έθεσε μία μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση (“θέλουμε μια βιώσιμη μέσα στο χρόνο συμφωνία με την ΠΓΔΜ μέσω της οποίας θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές”). Και σημειώσε ότι αν αύριο ολοκληρωθεί η συζήτηση των δύο πρωθυπουργών θα έχει επιλυθεί και το θέμα του ονόματος.

Εστρεψε τα βέλη του και στη Νέα Δημοκρατία και την κάλεσε να πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκε η ίδια και ποια επιλέγει, λέγοντας χαρακτηριστικά “δεν καταλαβαίνουν από διπλωματία στη ΝΔ”. Και συνέχισε λέγοντας ότι η “ατυχία της χώρας είναι ότι δεν είχε αριστερή κυβέρνηση όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα. 140 χώρες ονομάζουν αυτό το κράτος ως Μακεδονία και το εμφανίζουν λες και αυτό δεν το βρήκαμε εμείς μπροστά μας (…) Ολες οι κυβερνήσεις μιλούσαν μέχρι τώρα για σύνθετη ονομασία της Μακεδονίας. Και τώρα βγαίνουν και λένε δεν θέλουν σύνθετη”.

Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι “μακεδονική γλώσσα υπάρχει από το 1977. Ο μόνιμος αντιπρόσωπός μας στον ΟΗΕ το 2010 παραπονέθηκε γι αυτό και απάντησε η Σπέχαρτ είναι από το 1977 ξεχάστε το”. Επίσης, εξήγησε ότι erga omnes σημαίνει για όλες τις χρήσεις και σ αυτή τη συμφωνία δεν υπάρχει θέμα διπλής ονομασίας όπως είχε γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Ο κ. Κοτζιάς αναγνώρισε καλή πίστη από τους γείτονας επισημαίνοντας “έχουμε λύσει το πρόβλημα το συνταγματικό και με ενθουσιάζει ότι με πρωτοβουλίες των ίδιων των ανθρώπων των Σκοπίων πιθανολογώ ότι η Εκκλησία θα ονομαστεί Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος, ένα ιστορικό όνομα, που το έφερε αυτή η εκκλησία για αιώνες”. Και συνέχισε: “Παίρνουμε μέτρα και από τις δυο πλευρές για να βαθύνουμε τις σχέσεις μας. Αν λύσουμε το πρόβλημα, και πιστεύω ότι τώρα το λύνουμε, πιστεύω ότι θα γίνουμε οι πιο στενοί εταίροι στην περιοχή”.

Επίσης, προσέθεσε ότι σε δύο εβδομάδες υπάρχει συμβούλιο υπ.Εξωτερικών που αυτό αποφασίζει και εκεί, εφόσον έχουν επικυρωθεί τα ζητήματα από τη βουλή τους, θα δοθεί το οκ για να πάρουν οι γείτονες τον ευρωπαϊκό τους δρόμο. Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, η Σύνοδος Κορυφής είναι μια πρόσκληση, η οποία θέλει επικυρώσεις.

Ο υπουργός είπε δεν παρέλειψε να πει: “Δεν γνωρίζω άλλο κράτος που να έχει την τόλμη αλλάξει το συνταγματικό του όνομα, είναι τολμηρό το βήμα, πρέπει κανείς να τους αναγνωρίσει αυτή την τόλμη, αυτό που κάνουν για να ενταχθούν στην Ευρώπη. Εμείς τους θέλουμε στην Ευρώπη;”. Συμπληρώνοντας ότι ο κ. Γκρουέφσκι επί δώδεκα χρόνια διαπαιδαγωγούσε τις νέες με την αντίληψη ότι η Ελλάδα εχθρός.  Και διερωτήθηκε αν δεν μας ενδιαφέρει στη χώρα αυτή οι νέοι άνθρωποι να διαπαιδαγωγούνται αλλιώς.

Ερωτώμενος για τη στάση του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Πάνου Καμμένου, ο οποίος επιμένει ότι δεν θα δεχθεί τον όρο “Μακεδονία” στην ονομασία της γείτονος χώρας απήντησε: “Στη ΝΔ υπήρξαν πολύ πιο ισχυρές αντιδράσεις απότι τώρα στην περίπτωση του κ.Καμμένου, ο οποίος εκφράζει την δική του θέση. Θα βρεθεί η πλειοψηφία βουλευτών που θα το στηρίξει. Μια κυβέρνηση στηρίζεται στην πλειοψηφία της βουλής”. Ενώ προκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να βάλει θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να μετρήσει το μπόι της.

Εμφατικά τόνισε αναφερόμενος σε ενδεχόμενη υπερψήφιση από τα κόμματα της αντιπολίτευση, συγκεκριμένα από το ΚΙΝΑΛ, ότι “με την καρδιά να χτυπάει ζωντανή και την ψυχή μου παρούσα, καλύτερα συμφωνία από αυτή που φέρνουμε ουδέποτε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έφερνε. Αν λοιπόν θέλουν μια συμφωνία καλή δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην την ψηφίσουν”.

Απάντησε και στους χαρακτηρισμούς που του αποδίδονται, όπως “προδότης”, πετώντας την μπάλα σε παλαιότερες διαπραγματευτικές απόπειρες και ιδίως σε αυτές της Νέας Δημοκρατίας. “Αυτά που συμφωνούσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν τα ξέρει ο ΟΗΕ, δεν τα ξέρει η FYROM; Αν συνεχίζουν να με λένε προδότη… Τους λέω σας έχω διαβάσει, πείτε μόνοι σας ποια είναι τα ονόματα που προτείνατε και ποια αυτά που συμφωνούσαν; (…) Δεν βγάζω ντοκουμέντα για να μην γίνουμε ρεντίκολο. Η κυρία Μπακογιάννη δεν το ξέρει ή θέλει να με προκαλέσει για να τα βγάλω προς τα έξω; Αν θέλουν να τα μετρήσουμε ας τα βάλουμε πάνω στο τραπέζι. Τους προκαλώ να σταματήσουν τα ψέμματα”. 

 

Facebook Comments