Η επιστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε κατάσταση σχετικής ομαλοποίησης στρέφει πλέον την προσοχή των τραπεζών στη μείωση του κόστους των καταθέσεων. 

«Ξεκίνησε προσπάθεια μείωσης των καταθετικών επιτοκίων, κάτι που αναμένεται να συμβάλει και στη μείωση των δανειστικών επιτοκίων», επεσήμανε ο πρόεδρος του συνδέσμου εμπορικών τραπεζών και CEO της Alpha Γιώργος Γεωργίου. 

Στον εγχώριο Τύπο άρχισαν ήδη να εμφανίζονται ανακοινώσεις για μείωση των καταθετικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. 

Τον τελευταίο χρόνο τα επιτόκια για νέες καταθέσεις είχαν αυξηθεί κατά 47 μονάδες βάσης. 

Οι τραπεζίτες ελπίζουν ότι η ΚΤ θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις για μείωση των καταθετικών επιτοκίων, όπως έγινε και το 2013, όταν τα επιτόκια μειώθηκαν κοντά στο 3% με την επιβολή κεφαλαιακού πέναλτι σε όσους πρόσφεραν ψηλά επιτόκια. 

Η διοικητής της ΚΤ ανέφερε σε πρόσφατη της συνέντευξη ότι η εποπτική αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο παρόμοιας παρέμβασης για μείωσή τους, ώστε να μειωθούν και τα δανειστικά επιτόκια. 

Εντός της ΚΤ, όμως, φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο μείωσης των δανειστικών επιτοκίων. 

Ενισχυτική της προσπάθειας μείωσης των επιτοκίων είναι η τάση σταθεροποίησης που παρατηρείται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο παραμένει, όμως, «προστατευμένο» από τους περιορισμούς που εξακολουθούν να υπάρχουν στη διακίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις τον Νοέμβριο του 2014 παρουσίασαν αύξηση για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, δημιουργώντας συνθήκες που επιτρέπουν στις τράπεζες να επανεξετάσουν το κόστος διατήρησης και προσέλκυσης καταθέσεων. 

Αν και σε επίπεδο συστήματος η κατάσταση φαίνεται να ομαλοποιείται, η κατάσταση διαφέρει μεταξύ των διαφόρων μεγάλων τραπεζών. 

Κατά τη διάρκεια του 2014, με τη σταδιακή άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, η Τράπεζα Κύπρου συνέχισε να χάνει καταθέσεις αν και με μειωμένους ρυθμούς. 

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, οι καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου μειώθηκαν κατά 11,5%, ενώ η Ελληνική κατάφερε μια σημαντική αύξηση 11,2%. Το αντίστοιχο ποσοστό για ABCY ήταν 2,4%. 

Οι αλλαγές επέφεραν διαφοροποιήσεις στα μερίδια αγοράς των τραπεζών. 

Το μερίδιο αγοράς της Τράπεζας Κύπρου μειώθηκε από 33,5% μετά το bail-in σε 24,5%, ενώ της Ελληνικής αυξήθηκε από 11,3% σε 13,3% και της Alpha από 4,3% σε 4,5%. 

Το μερίδιο αγοράς του συνεργατισμού στις καταθέσεις τέλος Σεπτεμβρίου ανέρχεται στο 26,6% και της Eurobank στο 6%. Η USB το κατέχει μερίδιο 1,3%. 

Facebook Comments